понедельник, 30 ноября 2009 г.

Людство вступає в епоху, коли вже не матерія і енергія, а інформація і наукові знання - ці справді невичерпані й нічим іншим незамінні ресурси - визначатимуть рівень розвитку держав, щастя і добробут їх громадян. Сьогодні ми стаємо залежними від засобів і методів передачі, зберігання і обробки інформації. Той, хто контролює інформаційні потоки, може істотно впливати на життя всіх і кожного. Потребою в осмисленні соціальних наслідків інформатизації на початку 21 століття викликана необхідність в нашому проекті.

288 комментариев:

  1. ВікіВікі (wikiwiki – походить з гавайської «швидко-швидко») – це гіпертекстове середовище, яке відносять до сервісів Веб 2.0, колекція взаємопов’язаних між собою текстових сторінок, до яких кожний зареєстрований користувач інтернету може вносити свої зміни (за виключенням певної кількості статичних веб-сторінок) або створити нову сторінку. Середовище ВікіВікі має переваги над іншими веб-ресурсами: можливість багатократно правити текст; облік змін, що були внесені до змісту сторінки, та можливість повернутися до попередньої версії; сторінка обговорень до кожної статті, де відвідувач може залишити свої коментарі.

    ОтветитьУдалить
  2. “Інформаційне суспільство” виражає ідею нової фази в історичному розвиткові передових країн. Тобто, не прихід “постіндустріального” суспільства, а створення нового соціального зразка, що є результатом “другої індустріальної революції”, яка в основному грунтується на мікроелектронній технології. Зростаюча кількість людей з необхідністю втягується в безпрецедентне розмаїття інформаційно орієнтованих типів робіт. Наукові й технічні працівники збирають і продукують інформацію, менеджери й фахівці опрацьовують її, викладачі й працівники комунікаційної сфери поширюють її. Цей процес “інформатизації” не залишає недоторканою жодну сферу соціальної активності: од повсякденного життя до міжнародних відносин та від сфер дозвілля до виробничих відносин.

    ОтветитьУдалить
  3. На мою думку, у наступному столітті вирішальне значення для економічного та соціального життя, для способів виробництва, отримання знань, а також для характеру трудової діяльності людини набуває новий соціальний уклад, який базується на телекомунікаціях. Революція в організації та обробці інформації, в якій головну роль відіграє комп'ютер, розгортається водночас з розвитком індустріального суспільства.

    ОтветитьУдалить
  4. нформаційне суспільство - одне з чисельних понять низки концепцій, які конкретизують теорію постіндустріального суспільства (Белл). Найбільш репрезентованими є концепція її "третьої хвилі" (Тоффлер) та І.с. (Лайнон, Масуда). Проміжне місце між ними займає теорія технотронного суспільства (Бжезинський). Основна ідея концепцій І.с. полягає у тому, що суспільство, котре раніше позначалося як постіндустріальне, швидко набуло ознак, які дають підстави стверджувати, що воно є інформаційним. Це означає, що основною ознакою цього суспільства є виробництво і поширення інформації, перетворення її на головний вид послуг, на товар і навіть на владу. На швидке зростання обсягу інформації та її значення звернув увагу ще Белл у праці "Прихід постіндустріального суспільства" (1973), хоча сам він термін І.с. не використовував. У межах концепцій І.с. існують дві протилежні тенденції щодо оцінки самого факту перетворення інформації у потужну соціальну силу.

    ОтветитьУдалить
  5. Ресурси інформаційного суспільства – інформація, знання та інформаційно-комунікаційні технології – найбільш вдало та цілісно характеризують його природу. Протягом останніх років сформувались нові поняття, процеси, взаємини, проблеми. В результаті індустріальний шлях вже не може бути пріоритетним для держави в сучасних умовах розвитку. В іншому випадку така держава опиниться осторонь глобальних процесів розвитку у наступні 10–15 років, стане відмежованою від решти світу.

    ОтветитьУдалить
  6. Сьогодні в Україні намагаються ствоити єдиний інтелектуальний і емоційний простір. Його принципом існування є доступність для кожного і можливість включення - принаймні потенційна - всіх членів суспільства і його інститутів. Саме ця ознака поширює новий простір на Африку і віддалені острови. А вже ми, країна в географічному центрі Європи, не можемо не бути часткою його. Новий, Інформаційний світ потребує Інформаційної України, оскільки без нас всесвітню мережу буде розірвано, а її функціонування буде обмеженим і неефективним. А отже - вже не зможе йти мова про Глобальне Інформаційне Суспільство - не обмежене нічим і всеохопне.

    ОтветитьУдалить
  7. Сучасне суспільство дуже відрізняеться від того суспільство, що було ще 50 років тому. Технології поглинули сучасність... зараз людство вже не уявляє себе без мобільного телефона, інтернета, ком'ютера... Великий поток інформації нахлинув на сучасну людину...

    Ярослава

    ОтветитьУдалить
  8. На сьогоднішній день інформаційне суспільство досить велике.Багато хто не уявляє свого життя без інтернета.Ми можемо швидко про все дізнатися,ва не витрачати час на перелистування томів.


    Алина.

    ОтветитьУдалить
  9. информационное общество-общество, которое владеет современной информацией, умеет правильно распорядиться ею. в наше время человек должен владеть максимумом информации, поскольку все меняется, появляются новые изобретения,меняются мнения на все извесное и простое.
    Александра, 42 группа

    ОтветитьУдалить
  10. Дуже важко на сучасному етапі переоцінити значення інформаційних ресурсів. Ця тема сьогодні є дуже актуальною та цікавою для кожної мислячої людини, яка прагне розвиватися в інформаційному суспільстві та пізнавати щось нове.
    Ольга, 42 група

    ОтветитьУдалить
  11. Якщо говорити про інформаційні технології,то варто сказати,що сучасність не можна уявити без них.Адже людина,яка розуміється у цій справі має велику можливість користуватися усим тим,що її хвилює.І,взагалі,держава на сучасному етапі функціонує майже тільки через такий спосіб.З таким розвитком інформаційних технологій ми дійсно дуже скоро можемо вважати себе Інформаційним суспільством.Марина

    ОтветитьУдалить
  12. На сьогодні це досить актуальне твердження.Слід розвиватися відповідно до розвитку інформаційного суспільства

    ОтветитьУдалить
  13. Прогрес інформаційних технологій досить швидкий та продуктивний, і не відомо, що на суспільство чекає в майбутньому. Це добре, шо ми розвиваємося, прогресуємо, але чи не занадто швидкий цей розвиток? Адже ми, певною мірою, поступово стаємо заручниками інформаційного прогресу.

    ОтветитьУдалить
  14. Дійсно, на сьогоднішній день інформаційні технології займають найголовніше місце в намому житті. З кожним роком все більше і більше ми стаємо залежними від НОВІТНІХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ, що відображається на наших можливостях

    ОтветитьУдалить
  15. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  16. Усвідомлення того, що світом керують машини, лякає мене. Більше того, гроші, слава, природні ресурси та блага поступово втрачають свою цінність. Нині інформація, абстрактне поняття, є найбільшим благом. Можливо, у майбутньому ми не матимемо потреби у харчуванні, виключно у новій інформації. Людство все сильніше і сильніше накручує собі віртуальний зашморг на шиї з якого воно навряд коли-небудь зможе вибратись.
    Андрій, 53 гр.

    ОтветитьУдалить
  17. Сьогодні в Україні намагаються ствоити єдиний інтелектуальний і емоційний простір. Його принципом існування є доступність для кожного і можливість включення - принаймні потенційна - всіх членів суспільства і його інститутів.
    На мою думку, такий простір буде невідємною частиною нашого життя в майбутньому.

    ОтветитьУдалить
  18. Известно, что информационное общество отличается от общества, в котором доминируют традиционная промышленность и сфера услуг тем, что информация, знания, информационные услуги, и все отрасли, связанные с их производством (телекоммуникационная, компьютерная, телевизионная) растут более быстрыми темпами, являются источником новых рабочих мест, становятся доминирующими в экономическом развитии. Для того, чтобы оценить этот процесс количественно, необходимо иметь соответствующие статистические данные. Однако здесь имеются серьезные трудности, поскольку статистическая система инерционна, вводит новые показатели измерений с неизбежным запаздыванием.

    В силу этих причин экономическое воздействие информационного сектора трудно измерить. Со статистической точки зрения основные отрасли, вовлеченные в процесс обработки и распространения информации - телекоммуникации, массовое вещание и компьютинг - традиционно анализировались раздельно. Это создает трудности для национальной и международной статистики по оценке ситуации в этой области. В статистических отчетах информационному обществу нет соответствующих показателей. Другая сложность - в определении того, что собственно представляет собой информационная индустрия. Должна ли она включать услуги и производство оборудования, создание неэлектронной информации, почтовые услуги?

    Покусай Даша

    ОтветитьУдалить
  19. Проблематика технологій інформаційної боротьби цікавить сьогодні багатьох: від технічних спеціалістів у контексті технічного захисту безпеки автоматизованих інформаційних систем до фахівців у галузі соціології, політології, геополітики, військової науки та права – у контексті інформаційної безпеки людини, суспільства, держави, світового співтовариства. Інтеграція їх зусиль у міжгалузевій комплексній інституції науки (науковій дисципліні) – інформаційній безпеці викликає розуміння концептів та інструментарію інформаційної боротьби, яка ще сьогодні недостатньо визначена у всій своїй природі та єдності та не усвідомлена як велика інтегрована складна соціальна система, як гіперсистема суспільного буття.

    ОтветитьУдалить
  20. У 50-70-і роки стало очевидно, що людство вступає в нову епоху, дорогу до якої проклало бурхливий розвиток техніки і, у першу чергу, комп'ютерів, і НТР у цілому. Проблема існування і буття людини в цілком “технізованому” і “информатизованому” світі не могла не займати філософів, що викликало до життя концепцію “інформаційного” суспільства. Жоден з філософів, що писали про дану проблему, не сумнівався в радикальному відновленні всього життя людства в рамках цієї нової формації, але більшість з них аналізували проблему односторонньо, будь те з політичної, економічної чи соціальної точки зору. Це породили величезна кількість різноманітних назв і визначень, про які говорить. Цікаво помітити, що майже всі запропоновані назви мають латинську приставку “пост-”, тобто “після-”, немов їхні творці очікують якогось всесвітнього катаклізму, глобального перевороту в техніку й у свідомості людей, після якого раптом почнеться нова ера, нова епоха, виникне нове суспільство. Саме тому було так важливо знайти приниципово нову назву, що одночасно показує наступність і принципову новизну прийдешнього суспільства. І такою назвою стало придумане Тоффлером “інформаційне суспільство”

    ОтветитьУдалить
  21. Інформаці́йне суспі́льство це Щабель в розвитку сучасної цивілізації, що характеризується збільшенням ролі інформації і знань в житті суспільства, зростанням долі інфокомунікацій, інформаційних продуктів і послуг у валовому внутрішньому продукті (ВВП), створенням глобального інформаційного простору, який забезпечує ефективну інформаційну взаємодію людей, їх доступ до світових інформаційних ресурсів і задовільнення їхніх соціальних і особистісних потреб в інформаційних продуктах і послугах. ОКСАНА НЕШКРЕБА

    ОтветитьУдалить
  22. Інформаційне суспільство - це досить зручно. Адже, на сьогодні ми маємо більше переваг у користуванні інформацією порівнянно із попередніми покоління. Позитив у тому, що інформація стає загальнодоступною, безкоштовною і на будь-яке цікаве нами питання ми можемо легко знайти відповідь, не виходячи навіть із власної кімнати. Значно простіше прочитати, наприклад, про користь тієї чи тієї лікарської рослини, ніж брати окремо довідник лікарських рослин. Можна дізнатись величезну кількість інформації навіть не ставлячи перед собою таке завдання (натрапивши на неї випадково).

    ОтветитьУдалить
  23. Дійсно, на сьогоднішній день інформаційні технології займають найголовніше місце в намому житті.Ця тема сьогодні є дуже актуальною та цікавою для кожної мислячої людини, яка прагне розвиватися в інформаційному суспільстві та пізнавати щось нове.

    ОтветитьУдалить
  24. Ця тема сьогодні є актуальною та цікавою для кожної мислячої людини, яка прагне розвиватися в інформаційному суспільстві та пізнавати щось нове. Якщо говорити про інформаційні технології,то варто сказати,що сучасність не можна уявити без них.Людина,яка розуміється у цій справі має велику можливість користуватися усім тим,що її хвилює.

    ОтветитьУдалить
  25. Це дуже цікава тема,особливо сьогодні.Вона дуже актуальна.На даному етапі розвитку суспільства вона є цікавою для кожної людини,яка прагне чогось досягти у цьому житті.Сучасне життя не можна уявити без інформаційних технологій.Інформаційне суспільство - це досить зручно.

    ОтветитьУдалить
  26. В зв'язку з технічним прогресом тема інформаційних технологій є напрочуд актуальною.На сьогодні ми не можемо уявити собі навчальний процес без комп'ютера чи інтернету.Прогресуюче суспільство зобов'язане володіти новітніми технологіями.

    ОтветитьУдалить
  27. Так, дійсно, суспільство розвивається все швидше і швидше. І це добре, адже ми маємо на сьогоднішній день багато різних цікавинок.

    ОтветитьУдалить
  28. На сьогоднішній день інформаційне суспільство досить велике.Ця тема сьогодні є дуже актуальною та цікавою для кожної мислячої людини, яка прагне розвиватися в інформаційному суспільстві та пізнавати щось нове. На сьогодні не можна уявити сучасність без нових технологій.На мій погляд цк дуже зручно.Можна дізнатися багато цікавого.

    ОтветитьУдалить
  29. Ця тема дуже цікава і досить актуальна на сьогоднішній день. Інформаційні технології стрімко удосконалюються і тим самим полегшують життя суспільства. Адже на сьогоднішній день досить важко уявити життя без інформаційних технологій.

    ОтветитьУдалить
  30. Каждая страна решает самостоятельно, какой тип информационного общества следует создавать. Возможны два полярных типа информационного общества: «цифровая диктатура» или «цифровая демократия».
    «Цифровая диктатура» создается цифровой бюрократией для того, чтобы упростить управление цифровым государством. При этом цифровые права цифровых граждан не защищены, ставка делается на цифровые полицейские меры тотального цифрового контроля. Производится навязывание цифровых услуг населению, в которых нуждается не само население, а государство (бюрократия).
    «Цифровая демократия» это совершенно иной тип устройства информационного общества. «Цифровая демократия» строится ради граждан, ради защиты их цифровых гражданских прав. Создавать «цифровую демократию» намного сложнее, чем «цифровую диктатуру». Прогнозы показывают, что «цифровая демократия» должна обеспечивать конфиденциальность, анонимность личной информации граждан. Обеспечить конфиденциальность и анонимность личной информации (персональных данных) граждан удается только средствами криптографии, при этом личным ключом для управления своей личной криптографией должен стать сам человек (биометрический образ человека).

    ОтветитьУдалить
  31. “Інформаційне суспільство” виражає ідею нової фази в історичному розвиткові передових країн. Тобто, не прихід “постіндустріального” суспільства, а створення нового соціального зразка, що є результатом “другої індустріальної революції”, яка в основному грунтується на мікроелектронній технології. Зростаюча кількість людей з необхідністю втягується в безпрецедентне розмаїття інформаційно орієнтованих типів робіт. Наукові й технічні працівники збирають і продукують інформацію, менеджери й фахівці опрацьовують її, викладачі й працівники комунікаційної сфери поширюють її. Цей процес “інформатизації” не залишає недоторканою жодну сферу соціальної активності: од повсякденного життя до міжнародних відносин та від сфер дозвілля до виробничих відносин. У міру того, як ми наближаємося до третього тисячоліття, поняття “інформаційного суспільства”, в якому фокусуються всі дискусії щодо “майбутнього”, дедалі частіше використовується як зручний універсальний засіб.

    ОтветитьУдалить
  32. Прогрес інформаційних технологій досить швидкий та продуктивний, і не відомо, що на суспільство чекає в майбутньому. Це добре, шо ми розвиваємося, прогресуємо, але чи не занадто швидкий цей розвиток? Адже ми, певною мірою, поступово стаємо заручниками інформаційного прогресу.

    ОтветитьУдалить
  33. Я абсолютно згодна з вище сказаними думками і вважаю доречним повторити слова Уінстона Черчеля: «хто володіє інформацією, той володіє світом!» І дійсно, це так! Володіння інформацією грає значну роль в житті людини та суспільства. В наш час постійно відбувається збільшення долі інформаційних комунікацій, продуктів та послуг у валовому внутрішньому продукті. І безумовно внаслідок цього здійснюється створення глобального інформаційного простору, який забезпечує ефективну інформаційну взаємодію людей, їх доступ до світових інформаційних ресурсів і задовільнення їхніх потреб щодо інформаційних продуктів і послуг.

    ОтветитьУдалить
  34. Очень интересная статья. заставляет задуматься над использованием компьютера.

    ОтветитьУдалить
  35. Погоджуюсь. Комп'ютеризація, становить безумовне соціальне благо. Наприклад, за Тофлером, в І.с. створюють принципово нові умови для праці (індивідуальна праця, зазвичай, за комп'ютером), зростає рівень свободи та усвідомлення людиною своїх можливостей, більш виваженими та науково обґрунтованими стають політичні рішення, що справляють значний вплив на всі сфери життєдіяльності людини. Масуда також вважає, що І.с. приведе до формування принципово нового типу людини — більш «людяної», екологічно зорієнтованою. Еволюція людства зміниться на коеволюцію — обопільний розвиток людства та природи.

    ОтветитьУдалить
  36. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  37. Згоден, не треба забувати, що інформація буває різна, і разом з з корисною інформацією у Інтернет попадає багато некорисної, яка може зашкодити вашому моральному, фінансовому і навть фізичному здоров`ю. Тому треба не лише навчитися користуватися засобами передачі інформації, а й навчитись основним методам інформаційної безпеки. До речі, згоден із Olga Ryabokon . наразі в нашій державі внаслідок процесів комп`ютеризації може виникнути саме "цифрова диктатура". Нашій олігархічній владі буде дуже до вподоби новий спосіб закріпачення українського народу. Бужемо лише сподіватися на дрімучість нашого президента, якому буде важко орієнтуватись у інформаційному середовищі(жарт)

    ОтветитьУдалить
  38. Створення інформаційного суспільства та інформаційної економіки в країні – це гостра потреба та необхідність.Існують різноманітні підходи до становлення і розвитку інформаційного суспільства, навіть у розвинених країнах світу.Сьогодні практично кожна країна постала перед необхідністю здійснення інноваційних реформ шляхом використання інформаційно-комунікаційних технологій, сучасних знань та інформації як найважливішого ресурсу життєдіяльності суспільства ХХІ століття. Оскільки інформаційне суспільство будується в межах двох його моделей (західна і азійська), і стало глобальним політичним, ідеологічним, соціально-практичним явищем, то актуальним постає завдання осмислити концептуальні засади інформаційного суспільства, вивчити досвід інших країн щодо його побудови.
    Юлія Литвиненко

    ОтветитьУдалить
  39. Цілком згодна з попередніми коментаріями, автори яких зазначили важливість розвитку методів передачі, обробки та зберігання інформації. Інформаційне суспільство — це наступний рівень або стадія розвитку людства, на якому домінуючим об'єктом виробництва і споживання стають інформаційні продукти і послуги. Я теж важаю, що на сучасному етапі відбувається черговий вибух технологічної і мирної соціальної революції — становлення інформаційного суспільства. Взагалі-то, інформація мала велике значення і високу товарну ціну у всі часи та століття. В середині ХХ століття американський математик Норберт Вінер зауважив, що на відміну від сировини енергії інформація має унікальні властивості: по мірі використання її кількість не тільки не зменшується, а навпаки, її якість і важливість зростає. Заволодівши інформацією, людина зможе змінити хід розвитку суспільства.

    ОтветитьУдалить
  40. Нині у світі силу має той, хто володіє інформацією, яка відіграє незмінно важливу роль у будь-якій сфері людської діяльності. XXI століття — ера інформаційного суспільства, у якому інформація все частіше визначається як основний ресурс майбутнього, але повністю використовувати його зможуть тільки ті, хто має необхідні знання і підготовку. На базі комп'ютерної грамотності формується інформаційна культура, яка може розглядатися у зв'язку з рівнем розвитку суспільства, характеристиками мислення особистості. Тут мається на увазі буквальне й актуальне розуміння культури. Це передусім етика використання комп'ютера в контексті загальнолюдських цінностей.
    Інформаційна культура може розглядатися як складова частина загальної культури, орієнтована на інформаційне забезпечення людської діяльності. Інформаційна культура відображає досягнуті рівні організації інформаційних процесів та ефективності створення, збирання, зберігання, опрацювання, подання і використання інформації, що забезпечують цілісне бачення світу, його моделювання, передбачення результатів рішень, які приймаються людиною.
    В даний час як ніколи гостро стоїть питання про інформаційне нерівність, яке являє собою окремий випадок соціальної нерівності, вираженого в нерівному доступі до інформації в людей, що належать до різних соціальних груп суспільства.

    ОтветитьУдалить
  41. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  42. Погоджуюся з усим вище зазначеним, але, чому всі говорять лише про хороший бік інформативної ери? Вважаю за належне висвітлити і недоліки цього питання. Зазначені зміни не тільки принесли нові виклики людству, які пов'язані з прямопропорційною залежністю інтенсивності інформатизації та урбанізації зі зростанням числа захворювань, повязаних з гіподинамією та постійними стресами міського жителя (рак — «чума ΧΧ століття», тотальне «ожиріння» жителів розвинутих країн), а й зробили як ніколи можливим втілення давніх прагень мислителів людства — це насаперед впровадження позитивних моментів таких концепцій, як ноосфера та коеволюція.
    Однією з проблем є вибір потрібної інформації. Хвилі спаму і флуду (причому не тільки в Інтернеті, а й в ЗМІ) подекуди роблять отримання дійсно потрібної, корисної інформації завданням важко виконуваним. А широке використання засобів обчислювальної техніки ставить ряд нових викликів інформаційній безпеці окремих організацій, осіб та цілих держав (див. конкурентна розвідка, промислове шпигунство, кібервійна.

    ОтветитьУдалить
  43. Інформатизація - процес, спрямований на системну інтеграцію комп'ютерних засобів, інформаційних та комунікаційних технологій з метою отримання нових властивостей, що дозволяють більш ефективно організувати продуктивну діяльність людини, групи, соціуму.
    Інформатизація - це не стільки технологічний, скільки соціальний і навіть культурологічний процес, пов'язаний зі значними змінами в способі життя населення. Такі процеси вимагають серйозних зусиль не лише влади, але й всієї спільноти користувачів інформаційно-комунікаційних технологій в багатьох напрямках, включаючи ліквідацію комп'ютерної неграмотності, формування культури використання нових інформаційних технологій та ін.
    Мета інформатизації - трансформація рушійних сил суспільства, яке повинно бути націлено на виробництво послуг, формування виробництва інформаційного, а не матеріального продукту. В ході інформатизації вирішуються завдання зміни підходів до виробництва, модернізується спосіб життя, система цінностей. Особливу цінність знаходить вільний час, відтворюються і споживаються інтелект, знання, що призводить до збільшення частки розумової праці. Від громадян інформаційного суспільства потрібна здатність до творчості, зростає попит на знання. Змінюється матеріальна і технологічна база суспільства, ключове значення починають мати різного роду керуючі та аналітичні інформаційні системи, створені на базі комп'ютерної техніки і комп'ютерних мереж, інформаційної технології, телекомунікаційного зв'язку.

    ОтветитьУдалить
  44. Погоджуюся з усим вище сказаним, адже інформаційне суспільство саймає неабияку частину в політиці, економіці та й в суспільному житті.

    ОтветитьУдалить
  45. Інформаційні ресурси - це зібрані людьми знання, призначені для соціального використання і зафіксовані на матеріальному носії.Ще одне визначення інформаційного ресурсу - ідеї людини і вказівки для їх реалізації, накопичені у вигляді, який дозволяє їх відтворювати (книги, статті, дисертації, документація і так далі).Головна відмінність інформаційних ресурсів від усіх інших видів (трудових, енергетичних тощо) полягає у тому, що чим більше їх витрачають, тим швидше ці ресурси ростуть.

    ОтветитьУдалить
  46. Дійсно це так, адже нас зараз оточує безліч інформації. В сучасному світі люди почали жити в іншій, віртуальній реальності, і тому втрата їх віртуального світу (тобто наприклад заблокування їхньої сторінки в соціальній мережі, електронної пошти) майже нівелює їхнє життя. Зараз спостерігається тенденція до поміщення всієї інформації про себе в Інтернеті. І тому той, хто володіє цієї інформацією, контролює її, і контролює життя людей, держав.

    ОтветитьУдалить
  47. Не може не погодитись з даним твердженням. Зараз людину оточує величезна кількість інформації. Розвиток кожного та успішна діяльність в суспільстві залежить від знань людини. Не можливо комфортно почувати себе, не володіючи певними знаннями та не маючи бажання їх здобути, тому все залежить від кожного, а інформації та доступу до неї велика кількість.

    ОтветитьУдалить
  48. Вважається, що в «інформаційному суспільстві» створення, розповсюдження, використання, узагальнення і маніпулювання інформацією становить значну частину економічної, політичної та культурної діяльності. Економіка знань стає економічною копією цієї діяльності, оскільки добробут суспільства створюється через експлуатацію знань або розуміння суті речей та процесів. Люди які мають засоби і можливості для участі в такому суспільстві отримують певні додаткові вигоди, порівняно з тими, хто таких можливостей або засобів не має. «Інформаційне суспільство» вважається наступником «індустріального суспільства».

    ОтветитьУдалить
  49. Пилипчук Ганна (МІНм-07-1)

    Основні особливості та характеристики ІС:
    Наявність інформаційної інфраструктури, яка складається з транскордонних інформаційно-телекомунікаційних мереж і розподілених у них інформаційних ресурсів як запасів знань;
    Масове застосування персональних комп'ютерів (ПК), підключених до транскордонних інформаційно-телекомунікаційних мереж (ТІТМ)
    Підготовка членів суспільства до роботи на ПК і у ТІТМ
    Нові форми і види діяльності у ТІТМ або у віртуальному просторі (повсякденна трудова діяльність у мережах, купівля-продаж товарів і послуг, звязок і комунікація, відпочинок і розваги, освіта, медобслуговування тощо)
    Можливість кожному практично миттєво отримувати з ТІТМ повну, точну і достовірну інформацію
    Практично миттєва комунікація кожного члена суспільства з іншими користувачами (наприклад, чати в Інтернет)
    Трансформація діяльності ЗМІ, інтеграція ЗМІ і ТІТМ, створення єдиного середовища поширення масової інформації мультимедіа
    Відсутність географічних і геополітичних кордонів держав учасників ТІТМ, зіткнення національних законодавств держав у цих мережах, становлення нового міжнародного інформаційного права і законодавства

    ОтветитьУдалить
  50. Антіч Д.Ю. МІН 07-1м

    Існує багато варіантів визначення сенсу «інформаційного суспільства», наприклад:
    суспільство, орієнтоване на людей, відкрите для всіх і спрямоване на розвиток, в якому кожний може створювати інформацію і знання, мати до них доступ, користуватися і обмінюватися ними, даючи змогу окремим особам, громадам і народам повною мірою реалізувати свій потенціал, сприяючи своєму сталому розвитку і підвищуючи якість свого життя.
    суспільство, економіка якого базується на інформаційних технологіях і яке соціально трансформується з метою допомогти індивідам та спільнотам використовувати знання та ідеї, що допомагає людям втілити їх потенціал та реалізувати їх прагнення;
    суспільство, яке створюється внаслідок нової індустріальної революції на базі інформаційних і телекомунікаційних технологій та на базі інформації, яка є виразником знання людей. Завдяки технологічному прогресу в такому суспільстві оброблення, накопичення, отримання і обмін інформацією в будь якій її формі — звуковій, письмовій або візуальній — не обмежені за відстанню, часом і обсягами. Ця революція додає великих можливостей людському інтелекту і створює ресурси, що змінюють спосіб суспільної праці і суспільного життя;
    Вважається, що в «інформаційному суспільстві» створення, розповсюдження, використання, узагальнення і маніпулювання інформацією становить значну частину економічної, політичної та культурної діяльності. Економіка знань стає економічною копією цієї діяльності, оскільки добробут суспільства створюється через експлуатацію знань або розуміння суті речей та процесів. Люди які мають засоби і можливості для участі в такому суспільстві отримують певні додаткові вигоди, порівняно з тими, хто таких можливостей або засобів не має. «Інформаційне суспільство» вважається наступником «індустріального суспільства».
    Оскільки сучасні інформаційно-комунікаційні технології працюють з інформацією в дискретній, цифровій формі, то часто для позначення «інформаційного суспільства» використовується синонімічний термін «цифрове суспільство», а різницю між членами в можливостях і засобах участі в такому суспільстві позначають як «цифровий розрив».
    Bизначено велику кількість ознак, які можуть характеризувати настання «інформаційного суспільства». Ознаки нових швидких змін у суспільстві можуть мати технологічний, економічний, праце-орієнтований, просторовий, культурний або комбінований характер.
    Тісно пов'язаними з концепцією «інформаційного суспільства» є концепції «постіндустріального суспільства» (Деніел Белл), «пост-фордизму», «постмодернізму», «суспільства знань», «телематичного суспільства», «інформаційної революції», «революції білих комірців» та «мережного суспільства».

    ОтветитьУдалить
  51. Семенюк А. МІН-07м

    Аналітики все більше і більше починають говорити про інформацію як про головну відмітну ознаку сучасного світу. Нам кажуть, що ви входимо у інформаційну еру, що домінують нові способи передачі інформації, що ми живемо в електронному суспільстві і рухаємось до віртуальної економіки, рушійною силою якої стала інформація, і що уже зараз ми живемо в умовах глобальної інформаційної економіки.Інтенсивний розвиток комп’ютерної індустрії, інформаційних технологій, засобів нагромадження й обробки знань у всіх сферах діяльності на базі їх інформаційної інтерпретації та комп’ютерної обробки привели до утворення постіндустріального інформаційного суспільства у високорозвинених країнах. Основний рушій «нової економіки» — це інформаційні технології як високопродуктивний інструмент, що може будь-яку проблему представити у вигляді системної моделі за будь-якого поєднання умов, ресурсів та інших чинників з отриманням найкращих обґрунтованих рішень.Науково-технічна революція не тільки радикально змінила технічні нововведення, але й прискорила створення й впровадження насамперед інформаційних технологій, перехід від одного до іншого, досконалішого технологічного рішення. Зміна поколінь комп’ютерної техніки відбувається з нарощуваною швидкістю.

    ОтветитьУдалить
  52. Бондар М. МІН-51м

    Інтенсивний розвиток комп’ютерної індустрії, інформаційних технологій, засобів нагромадження й обробки знань у всіх сферах діяльності на базі їх інформаційної інтерпретації та комп’ютерної обробки привели до утворення постіндустріального інформаційного суспільства у високорозвинених країнах. Основний рушій «нової економіки» — це інформаційні технології як високопродуктивний інструмент, що може будь-яку проблему представити у вигляді системної моделі за будь-якого поєднання умов, ресурсів та інших чинників з отриманням найкращих обґрунтованих рішень.

    Аналітики все більше і більше починають говорити про інформацію як про головну відмітну ознаку сучасного світу. Нам кажуть, що ви входимо у інформаційну еру, що домінують нові способи передачі інформації, що ми живемо в електронному суспільстві і рухаємось до віртуальної економіки, рушійною силою якої стала інформація, і що уже зараз ми живемо в умовах глобальної інформаційної економіки

    На диво, при всьому протиріччі точок зору на інформацію, усі вчені погоджуються з одним: інформація є дещо особливе. У великому потоці літератури, де розглядаються проблеми інформаційної ери, автори рідко погоджуються один з одним стосовно її основних характеристик і загального змісту, але сходяться на тому, що інформація відіграє особливу роль у сучасному світі. Спеціалісти виходять із принципово різних міркувань і приходять до принципово різних висновків, але розбіжностей стосовно особливої ролі інформації між ними немає.

    ОтветитьУдалить
  53. Ногай І. МІН-51м

    За останні десятиріччя ХХ ст. людство вступило у нову фазу свого розвитку: період формування інформаційного суспільства.

    Інформація адекватно відтворює явища та закони зовнішнього світу, духовної діяльності людства, створює можливості передбачення і передтворення дійсності в інтересах міжнародної спільноти. Говорячи про зовнішню політику, то можно сказати, що здатність держави до вирішення глобальних проблем великою мірою залежить від інформованості учасників міжнародного співтовариства і від впливу інформаційних процесів на політичні та економічні процеси. Коли суспільство проінформовано, то бистріше міжнародне співтовариство приходить на допомогу для вирішення проблеми (епідемія, війна та інші).

    Важливим аспектом глобалізації інформації є різке зростання суспільної цінності інформації. Сьогодні інформація перетворюється на стратегічний ресурс людства, і пекучою проблемою постає його розподіл. Відмінність інформаційних ресурсів від інших ресурсів в тому, що при споживанні інформація не вичерпується, а навпаки збільшується. Невичерпність інформаційних ресурсів створює уникальні можливості в використанні інформаційних ресурсів в інтересах людства.

    ОтветитьУдалить
  54. Стремецка Д.

    Хотілося б доповнити з приводу залежності від засобів і методів передачі, зберігання і обробки інформації. Без постійного інформаційного контакту неможливим стає повноцінний розвиток людини і нормальне функціонування соціальних груп і суспільства в цілому. При цьому інформаційно-комунікаційні процеси можуть приховувати в собі неабиякі загрози для усіх рівнів соціальної взаємодії — від міжособистісного спілкування до масової комунікації. Маніпулювання особистістю, використання різноманітних засобів і технологій інформаційно-психологічного впливу на людей перетворилось на достатньо звичне явище повсякденного життя, економічної конкуренції і політичної боротьби. Це стимулювало широке поширення і інтенсивне застосування маніпулятивних засобів і технологій впливу. Видається за доцільне виділити три основні групи факторів, що визначають схильність людини до психологічних маніпуляцій і, відповідно, ступінь їх дієвості і небезпеки для особистості. Перша група — технологічні чинники, тобто безпосередньо пов'язані з утриманням та структурою маніпулятивних технологій, які використовуються для відповідного впливу на людину. Друга група об'єднує зовнішні (технічні, фізичні і т. п.) Фактори інформаційно-комунікативних ситуацій, що підвищують або знижують дієвість маніпулятивного впливу. Наприклад, технічний стан інформаційних каналів, якість звуку, зображення, комфортність обстановки, відсутність або наявність відволікаючих впливів і умов (що знижують увагу, що погіршують сприйняття) і т. д. У третю групу включаються внутрішні, власне психологічні чинники, що визначають схильність людини до маніпулятивного впливу.

    Стремецка Д.

    ОтветитьУдалить
  55. Погоджуюсь, "комп'ютеризація" змінює суспільство, але це є і проблемою 21-го століття, оскільки, сучасне покоління не навчене об'єктивно думати."Комп'ютеризація " для молоді стала не розвитком, а більш спричиненням деградації. Не можна говорити, вважати що сучасні технології зроблять світ кращим, бо ми не знаємо що буде у 22-гому столітті.

    ОтветитьУдалить
  56. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  57. Алієва В., МІНм-07-1

    Тільки і ґвалту всюди, що людство вступає в інформаційну еру. Як на мене, ця ера давно вже прийшла, років так зо 70 тому, коли людство під час Першої Світової усвідомило силу інформаційного повідомлення і того, як радикально воно може зламати перебіг подій.
    Найстрашній наслідок інформатизації, який ми маємо сьогодні, - це деаномізація особистості. Все настільки прозоро, що звичайна людина ніби на на відкритій долоні. Ви маєте кредитку, якою розрахуєтеся в крамниці, а банківський спіробітник бачить, з яких рахунків знімаються кошти, що ви купуєте, де ви ще купуєтте, як часто ви це купуєте... тільки за рахунок цієї статистики можна скласти портрет покупця, тільки маючи інформацію по його кредитці ним можна маніпулювати та підштовхувати його до "правильних" дій.

    ОтветитьУдалить
  58. Комп'ютеризація всіх сфер суспільної діяльності і повсякденному житті людини - самий вражаючий феномен останньої чверті ХХ ст. У найбільш розвинених країнах - США, Німеччини, Великобританії, Японії кількість комп'ютерів на тисячу жителів досягло до кінця 1990-х років рівня 250-400 одиниць. Цей рівень, звичайно, поступається показникам таких "ідолів" XXв., Як автомобіль (в середньому в 1,5 рази) і телевізор (в 2 рази), але темпи розповсюдження комп'ютерів набагато вище. З моменту появи персонального комп'ютера на масовому ринку пройшло приблизно 25 років. Для досягнення того ж рівня поширеності, який сьогодні має комп'ютер, телевізору знадобилося близько сорока років, а автомобілю - близько сімдесяти. Крім кількісного зростання велике враження на будь-якого аналітика виробляє зростання числа функцій - способів застосування комп'ютерних технологій. З обчислювальної машини, що іменується нині напівзабутої абревіатурою ЕОМ, комп'ютер перетворився в універсальний пристрій, який з рівним успіхом може служити професійним інструментом вченого, інженера, бізнесмена, юриста, лікаря і т.д. або засобом навчання, повсякденного спілкування, розваги.

    ОтветитьУдалить
  59. Саме в XXI столітті людина повинна володіти передачею інформації в різні куточки світу. На даному етапі людство цього досягло. Володіючи цими технологіями, людина суттєво покращує собі життя. Зараз, мабуть, не має жодної особи котра б не чула слово комп`ютер та інтернет. Сьогодні успіх буде мати та фірма, той заклад, який володіє найсучаснішими комп’ютерними технологіями. Значного прогресу можна досягти і в галузі освіти з впровадженням відповідних інформаційних компю’ютерних технологій, які зможуть зробити процес здобуття освіти більш гнучким, індивідуалізованим і одночасно нададуть змогу студентам використовувати глобальні ресурси для навчання, спілкуватись та обмінюватись досвідом із студентами інших міст, країн тощо.

    ОтветитьУдалить
  60. Створення нових інформаційних технологій має велике значення для розвитку суспільства. Вони активно перетворюють інші технології матеріального і нематеріального виробництва, в кінцевому підсумку формуючи новий стиль роботи, спосіб життя в цілому. Суть інформаційних технологій становлять методи і засоби формування та підтримки інформаційних потоків у системах управління об'єктами, у тому числі,бібліотечної справи.

    ОтветитьУдалить
  61. Інформаційні технології, на даному етапі існування суспільства займають панівну роль. вони всюди, не лишилось мйже жодної частинки планети де вони не займали б одну з головних ролей. в бібілотечній справі вони необхідні, адже вони сприяють оперетивності роботи бібліотек.

    ОтветитьУдалить
  62. Так, я погоджуюсь, що сьогодні дуже важко уявити своє життя без Інтернету. Людям треба ділити час правильно тому, що багато цінного для нас часу ми витрачаємо на сайти які взагалі не потрібні..((( Інтернет ми мусимо використовувати тільки в потрібні моменті, але погано те, що зараз в ньому існує дуже багато нерелевантної інформації.

    ОтветитьУдалить
  63. Я не дуже погоджуюсь, що інформатизація суспільства носить характер залежності. Це досить спірне поняття, особливо, якщо виходити з означень самої залежності. Однак те, що інформація в нашому суспільстві відіграє велику роль, викликає як певні переваги, так і недоліки. Оскільки з розвитком інформаційних технологій та вдосконаленням навичок пошуку, обробки та структурування інформації, існує ризик втрати унікальності власного голосу, авторських прав та знецінення творчого потенціалу середнбопересічної особи.

    Полякова Юлія

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Неможливо втратити свою унікальність, так як це є надбанням нашої емпірики в сумі інших індивідів..

      Удалить
  64. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  65. Так, дійсно. Ця проблема вже постає на рівні з такими світовими проблемами як СНІД, забруднення навколишнього середовища, американський імперіалізм та поступова ісламізація Європи. Вже лікарі виділяють інформаційну залежність як окрему хворобу, назвиваючи її "наркоманією XXI сторіччя". Інший аспект проблеми полягає в тому, що, незважаючи на великий потік інформації, не вся вона є релевантною і саме через це інформаційне сміття важко знайти саме те, що потрібно.
    Юрій Єфремов

    ОтветитьУдалить
  66. Єдине поле, або простір завжди несе в собі інформацію.. Неважливо якого вона роду: технічного чи ментального, в ньому завжди присутній індивід. Наше сприймання є сенсом інформації, ми її сприймаємо та реагуємо, значить вона існує. Постає інше питання, доцільність та моральність її використання.. Кожне явище несе в собі як негативний так і позитивний зміст.. Використаймо з добром те що несе в собі майбутнє просвітлення та користь..!

    ОтветитьУдалить
  67. Інформаційні технології дійсно отримали дуже велику роль в нашому суспільстві. Це дійсно деже важлива частина життя кожної людини. Цього не потрібно боятися, це потрібно контролювати и користуватися цим. І дійсно, я погоджуюсь, хто контролюе інформацію, той контролює весь світ.

    ОтветитьУдалить
  68. Все вірно, я повністю згодна з постом. Це дійсно важливо для нашого майбутнього.

    ОтветитьУдалить
  69. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  70. Дійсно, інформація і наукові знання - це не вичерпані й нічим іншим незамінні ресурси. І саме вони - наше майбутнє.

    ОтветитьУдалить
  71. Новітні технології відіграють дуже велику роль в суспільстві – вони дозволяють обробляти величезну кількість інформації, змінюють структуру комунікації між людьми, в цілому відбиваються у всіх сферах людського життя. Процес розвитку інформаційних технологій проявляється в зміні соціальної структури суспільства, його переорієнтації цінностей, в той час як швидкість та масштаби його протікання весь час збільшуються.Інформаційно-комунікаційні технології впливають на образ життя людей, їх освіту та роботу, взаємодію держави та громадянського суспільства, стимулюють розвиток світової економіки, дають можливість займатися підприємницькою діяльністю більш ефективно та творчо вирішувати економічні та соціальні проблеми.

    ОтветитьУдалить
  72. Застосування сучасних інформаційних технологій у навчанні - одна з найбільш важливих і стійких тенденцій розвитку світового освітнього процесу. У вітчизняній загальноосвітній школі в останні роки комп'ютерна техніка й інші засоби інформаційних технологій стали все частіше використовуватися при вивченні більшості навчальних предметів.

    Інформатизація істотно вплинула на процес придбання знань. Нові технології навчання на основі інформаційних і комунікаційних дозволяють інтенсифікувати освітній процес, збільшити швидкість сприйняття, розуміння та глибину засвоєння величезних масивів знань.

    ОтветитьУдалить
  73. Вважається, що в «інформаційному суспільстві» створення, розповсюдження, використання, узагальнення і маніпулювання інформацією становить значну частину економічної, політичної та культурної діяльності. Економіка знань стає економічною копією цієї діяльності, оскільки добробут суспільства створюється через експлуатацію знань або розуміння суті речей та процесів. Люди які мають засоби і можливості для участі в такому суспільстві отримують певні додаткові вигоди, порівняно з тими, хто таких можливостей або засобів не має. «Інформаційне суспільство» вважається наступником «індустріального суспільства».

    Оскільки сучасні інформаційно-комунікаційні технології працюють з інформацією в дискретній, цифровій формі, то часто для позначення «інформаційного суспільства» використовується синонімічний термін «цифрове суспільство», а різницю між членами в можливостях і засобах участі в такому суспільстві позначають як «цифровий розрив».

    Визначено велику кількість ознак, які можуть характеризувати настання «інформаційного суспільства». Ознаки нових швидких змін у суспільстві можуть мати технологічний, економічний, праце-орієнтований, просторовий, культурний або комбінований характер.

    Тісно пов'язаними з концепцією «інформаційного суспільства» є концепції «постіндустріального суспільства» (Деніел Белл), «пост-фордизму», «постмодернізму», «суспільства знань», «телематичного суспільства», «інформаційної революції», «революції білих комірців» та «мережного суспільства».

    ОтветитьУдалить
  74. роцес розвитку інформаційних технологій проявляється в зміні соціальної структури суспільства, його переорієнтації цінностей, в той час як швидкість та масштаби його протікання весь час збільшуються.Інформаційно-комунікаційні технології впливають на образ життя людей, їх освіту та роботу, взаємодію держави та громадянського суспільства, стимулюють розвиток світової економіки, дають можливість займатися підприємницькою діяльністю більш ефективно та творчо вирішувати економічні та соціальні проблеми.

    ОтветитьУдалить
  75. Мені здається, що процеси інформатизації в майбутньому нададуть значних наслідків як для розвитку суспільства в цілому, так і для окремої людини. Д. Белл писав: «У наступному сторіччі вирішальне значення для економічного і соціального життя, для способів виробництва знання, а також для характеру трудової діяльності людини набуде становлення нового соціального устрою, якій буде заснований на телекомунікаціях». І він не помилився!

    ОтветитьУдалить
  76. Життя сучасних людей в еру інформаційного суспільства просто не можна уявити без Інтернету. Зараз – це частинка нашого повсякденного життя. Інтернет є досить багатогранним, це одночасно і середовище для спілкування, розваг та навчання. За допомогою Інтернету стало можливим робити покупки та оплачувати послуги. Для багатьох людей – це спосіб заробітку. Проте найбільшою цінністю мережі є сама інформація. Цікавим є те, що вона дуже різноманітна. Великою перевагою Інтернету можна назвати її всеохопність, тобто обєднання і людей, і ресурсів. На сьогодні Інтернет є доступним кожному, що є гарною можливістю для реалізації всіх своїх намірів!

    ОтветитьУдалить
  77. На мою думку, інформаційні технології тісно пов’язані з життям кожної сучасної людини. Без таких технологій неможливо уявити своє життя. Інформація є одним з найцінніших ресурсів суспільства поруч з традиційними матеріальними видами ресурсів, як нафта, метал, корисні копалини тощо, тому, процес переробки інформації, подібно до процесів переробки матеріальних ресурсів можна сприймати як технологію. На сьогодні практично неможливо знайти сферу, в якій зараз не використовуються інформаційні технології. Сучасне суспільство навряд чи можна уявити без інформаційних технологій. Перспективи їх розвитку сьогодні складно уявити навіть фахівцям. Проте, ясно, що в майбутньому нас чекає щось грандіозне. І якщо темпи розвитку інформаційних технологій не скоротяться (а в цьому немає ніяких сумнівів), то це відбудеться дуже скоро.

    ОтветитьУдалить
  78. Усе це добре. Навіть дуже добре. Але панове давайте згадаємо діалектику старого Гегеля, а точніше - 2 Закон. "Кількісні зміни з часом переходять у якісні" і тут додати нічого. Про що власне кажучи мова? А мова про те що постійне "інформування" суспільства, зведення будь якої діяльності людини до цифрування і т. д. в майбутньому приведе до тяжких наслідків в людському суспільстві. Дограємося панове в МАТРИЦЮ, будем одружуватись на планшетах та вести задушені розмови з чайниками на базі "Гандроїд". Ото ж думайте, ой "шерьте" та "твітайте" шановні HOMO Gadjetus, як же нам далі жити...

    ОтветитьУдалить
  79. Кажуть, що хто володіє інформацією, той володіє світом. Проте, в сучасних умовах, хто володією інформацією, того можна вважати найбільше обдуреним (якщо він не є першоджерелом інформації). Сучасні інформаційні технології - новий вид зброї, який може ранити непомітно, не залишаючи жодних видимих пошкоджень чи ран. Інформація у світі подвоюється кожну годину, тобто кожну годину, все що ти знав до цього - потріьно переглянути, обновити і стерти непотрібне (і всі ці профцеси відбуваються в мозкові). Всі ці процеси не надто помітні для людини, в чию голову просто "залимвають" інформацію, але навряд легко нав'язати інформацію тому, хто обдумує все, що вливають в його вуха. Інформація - засіб інсування, "їжа для мозку". Ми їмо не все, що нас пропонують, то чому ж ми маємо слухати й вкладати в нас мозок все, що нам пропонують?

    ОтветитьУдалить
  80. Дійсно, беззаперечним є є факт про надзвичайну роль інформації в житті кожної людини. Людина живе в світі інформації та є невід"ємною частиною інформаційного суспільства. Сучасний світ знаходиться на такому етапі свого розвитку, який фахівці визначають як «інформаційне суспільство». Це означає, що у всіх сферах діяльності на перший план виходить інформація, а, отже, і процеси, пов'язані з її отриманням, обробкою та використанням. Інформація стала визначальним ресурсом для успішної діяльності не тільки підприємства, але держави в цілому. Тому з цілковитою впевненістю можна сказати, що твердження Уінстона Черчеля «Хто володіє інформацією, той володіє світом» стає реальністю.

    ОтветитьУдалить
  81. На сьогодні інформаційні технології є найбільш важливою складовою процесу використання інформаційних ресурсів суспільства. До сьогодні вони пройшли кілька еволюційних етапів, зміна яких визначалася головним чином розвитком науково-технічного прогресу, появою нових технічних засобів переробки інформації. У сучасному суспільстві основним технічним засобом технології переробки інформації служить комп'ютер, що істотно вплинув як на концепцію побудови й використання технологічних процесів, так і на якість результуючої інформації. Впровадження персонального комп'ютера в інформаційну сферу й застосування телекомунікаційних засобів зв'язку визначили новий етап розвитку інформаційної технології і, як наслідок, зміну її назви за рахунок приєднання одного із синонімів: "нова", "комп'ютерна" чи "сучасна".

    ОтветитьУдалить
  82. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  83. Я згоден з усіма коментаріями що до данної теми і хочу додати що все ж таки ми на правельному шляху і Україна має власну історію розвитку базових засад інформаційного суспільства: діяльність всесвітньо відомої школи кібернетики; формування на початку 90-х років минулого століття концепції та програми інформатизації; створення різноманітних інформаційно-комунікаційних технологій і загальнодержавних інформаційно-аналітичних систем різного рівня та призначення.

    ОтветитьУдалить
  84. Безперечно нам слід з розумінням використовувати ту інформацію яку ми отримуємо та фільтрувати її. Нас часто дурять в інтернеті по телебаченню , вірити чи ні залежить тільки від нас але втікти від інформаційної революції не можливо, тільки що виїхати житти до лісу)))

    ОтветитьУдалить
  85. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  86. Я повністю згодна з автором про те, що, наразі, дійсно, нами керують не природні , а інформаційні та технологічні знання.Вони відіграють першочергову роль у сучасному житті людини. Хочу зауважити тільки те, що пргресивні технології із запізненням опанувуються нашою країною. Це пов'язано з низьким матеріально-технічним забезпеченням. Сподіваюсь, що, у близькому майбутньому у кожному класі будуть стояти сучасні комп'ютери, і це прискорить ознайомлення фахівців з новітніми технологіями та покращить їх професійну підготовку.

    ОтветитьУдалить
  87. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  88. Сьогоднішній світ перейшов на новий етап життя, де головну роль виконує інформація, а також економіка, що будується на ній. Сучасний розвиток інформаційного суспільства безпосередньо пов'язаний з необхідністю збору, обробки і передачі величезних об'ємів інформації, перетворенням інформації у товар, як правило, значної вартості. Це стало причиною глобального переходу від індустріального суспільства до інформаційного. Поява всесвітньої мережі Інтернет спричинила масштабне зростання міжнародних спілкувань у різних сферах людського життя.
    Погоджуюсь із автором. Дійсно, з кожним роком ми все більше й більше входимо в залежність від інформаційних технологій, ми вже не уявляємо нашого життя без них. Тож, гадаю, Ваш проект принесе нам величезну користь!!!!!!

    ОтветитьУдалить
  89. Згідна з автором. Сучасний світ уже неможливо навіть уявити без інформаційних технологій. Всі сфери нашого життя потребують їх використання. Навчання професія, навіть дозвілля пов'язане з наукою та інформаційними технологіями. Можна годинами вести бесіду на тему плюсів і мінусів такого розвитку нашого світу, але все ж є багато переваг в цьому. Головними продуктами виробництва інформаційного суспільства мають стати інформація і знання. І я впевнена що цей проект буде корисним!

    ОтветитьУдалить
  90. Щодо визначення провідної роді інформації слід сказати, що вона майже завжди займала вагоме місце в житті людини. Еволюція людства, формування нашого суспільства та виникнення державних інституцій завжди були пов'язані з накопиченням, поширенням та обробкою відповідної інформації.
    Важко собі уявити повноцінну людську спільноту без інформаційних процесів, де відсутній обмін мовною чи малюнково-письмовою інформацією, спілкування між окремими особистостями. Інтелект дає можливість людині, на відміну від тварин, повноцінно сприймати інформацію від навколишнього середовища, робити осмислені висновки та породжувати нову інформацію, обмінюватися нею.

    ОтветитьУдалить
  91. Інформаційні війни вже вбивають людей. І що далі розвиваються інформаційна технологія, то інформаційна зброя стає все потужнішою і смертоноснішою. Просто зараз ми бачимо як Росія за допомогою ЗМІ влаштовує криваві конфлікти та викривлює бачення людей. Зомбі-апокаліпсис - це не фантастика. Він реальний і цей сценарій у лайт версії вже зараз здійснюється на нашій землі. Зомбі-кримнаші натовпами лізуть на нашу доблесну армію. І є підозра, що наш президент теж заражений цим вірусом, бо веде мирні переговори з зомбі.

    ОтветитьУдалить
  92. На сьогодні інформаційні технології займають велике місце в нашому житті. Застосування ЕОМ стало буденною справою, хоча ще зовсім недавно робоче місце, обладнане комп'ютером, було великою рідкістю. Інформаційні технології дали нові можливості для роботи і відпочинку,багато в чому полегшили працю і просто життя кожної сучасної людини. Теперішнє суспільство навряд чи можна уявити без інформаційних технологій. Інформаційні технології дуже швидко перетворилися на життєво важливий стимул розвитку не тільки світової економіки, а й інших сфер людської діяльності. На сьогодні практично неможливо знайти сферу, в якій зараз не використовуються інформаційні технології. Не можливо оцінити важливість застосування інформаційних технологій у сфері освіти та науковій сфері. Зараз важко уявити собі школу, в якій би не було комп'ютерного класу, існує багато електронних бібліотек, користуватися якими можна не виходячи з дому, що значно полегшує процес навчання і самоосвіти. І при цьому інформаційні технології сприяють розвитку наукових знань.

    ОтветитьУдалить
  93. Узагалі, у людському суспільстві інформація відіграє все важливішу роль. Деякі вчені вважають, що інформація за своїм обсягом і важливістю є продуктом, який можна порівняти з усіма іншими продуктами нашої цивілізації. Від її запасів та впорядкованості залежить спосіб розв'язання тієї чи іншої проблеми. Тобто вона первинний продукт, який треба переробити для отримання інших продуктів. Вони пропонують уважати переробку інформації першим промисловим циклом. Причому виробництво інформації стосується всього суспільства. Як справедливо підкреслив Б. І. Шенкман, духовна праця є виявом людської спільності, вона має розглядатися як загальна форма діяльності. Будь-яке відкриття є "безпосереднім результатом загальної праці і разом з тим передумова загальної праці"

    ОтветитьУдалить
  94. Інформація у людському суспільстві це дуже вагомий важіль впливу. За важливістю та обсягом вона різниться але саме від неї залежить спосіб розв'язання певних ситуацій. Вона допомагає відкривати, створювати та обмінюватись усіма здобутками людства. А ще, на додачу, вона є помітним результатом дій в просторі та часі що можна передаватись із покоління в покоління.

    ОтветитьУдалить
  95. Той, хто володіє інформацією, володіє світом. Погоджусь з твердженням викладача, що ми стаємо залежними від інформації. Загальне поняття інформації подано у філософії, де під нею розуміють відображення реального світу.
    Як філософську категорію її розглядають як один з атрибутів матерії, що відбиває її структуру. Погляд на інформацію з точки зору її споживачів окреслює таке поняття:
    Інформація — це нові відомості, які прийняті, зрозумілі і оцінені її користувачем як корисні;
    Іншими словами, інформація — це нові знання, які отримує споживач (суб'єкт) у результаті сприйняття і переробки певних відомостей.

    ОтветитьУдалить
  96. В деякій мірі погоджуюсь із думкою викладача, але ще більшою мірою погоджуюся з думкою деяких студентів.
    Оксана Шиманович - а ти добре пишеш!

    ОтветитьУдалить
  97. "Хто володіє інформацією, той володіє світом". Ці слова є досить актуальними у наш час, оскільки, нині у світі силу має той, хто володіє інформацією, яка відіграє незмінно важливу роль у будь-якій сфері людської діяльності. XXI століття — ера інформаційного суспільства, у якому інформація все частіше визначається як основний ресурс майбутнього, але повністю використовувати його зможуть тільки ті, хто має необхідні знання і підготовку.

    ОтветитьУдалить
  98. Швидкий розвиток суспільства призводить до того, що підвищуються вимоги до сучасної людини.Одним із невідємних атрибутів її існування стають засоби та методи передачі,збереження і обробки інфрмації. Без яких сучасна людина не взмозі обійтися. Я цілком погоджуюсь з автором статті, але хочеться додати, що інколи трапляється так, що ті хто контролює інформаційні потоки не завжди використовують їх для корисних цілей суспільста, а навпаки приносять їм шкоду. Тому необхідно впроваджувати в практику різноманітні проекти, які б готували суспільство до корисного використання різноманітних інформаційних ресурсів.
    Польща Анастасія студентка 67 групи

    ОтветитьУдалить
  99. Інформаційні технології є найбільш важливою складовою процесу використання інформаційних ресурсів суспільства. До сьогодні вони пройшли кілька еволюційних етапів, зміна яких визначалася головним чином розвитком науково-технічного прогресу, появою нових технічних засобів переробки інформації. У сучасному суспільстві основним технічним засобом технології переробки інформації служить комп'ютер, що істотно вплинув як на концепцію побудови й використання технологічних процесів, так і на якість результуючої інформації. Впровадження персонального комп'ютера в інформаційну сферу й застосування телекомунікаційних засобів зв'язку визначили новий етап розвитку інформаційної технології і, як наслідок, зміну її назви за рахунок приєднання одного із синонімів: "нова", "комп'ютерна" чи "сучасна".

    ОтветитьУдалить
  100. Позитивні наслідки інформаційних технологій:
    Поліпшення якості
    Вільний розвиток індивіда
    Соціалізація інформації
    Комунікативне суспільство
    Подолання кризи
    Розвиток цивілізації
    Розширення свобод
    Децентралізація
    Вирівнювання ієрархії влади
    Розширене участь у громадському житті
    Підвищення продуктивності
    Раціоналізація
    Підвищення компетентності
    Збільшення багатства
    Подолання кризи
    Економія ресурсів
    Охорона навколишнього середовища
    Децентралізація промисловості
    Нова продукція
    Диверсифікація продукції
    Нові професії і кваліфікації
    З'являється шанс на розвиток у країн "третього світу"
    Покращення обороноздатності країни
    Національна незалежність

    Негативні наслідки інформаційних технологій:
    "Автоматизація" людини
    Дегуманізація життя
    Технократичне мислення
    Зниження культурного рівня
    Лавина інформації
    Елітарне знання (поляризація)
    Ізоляція індивіда
    Зниження свобод
    Централізація
    Держава - "наглядач"
    Розширення державної бюрократії
    Посилення влади завдяки знанням
    Посилення маніпуляції людьми
    Все зростаюча складність життя
    Загострення промислової кризи
    Концентрація
    Схильність криз
    Стандартизація
    Масове безробіття
    Нові вимоги до мобільності трудящих
    Дегуманізація праці
    Стреси
    Декваліфікація
    Зникнення численних професій
    Технологічна залежність
    Загострення відносин Півдня-Заходу
    Уразливість
    Посилення небезпеки нової війни з-за поновлення військових систем
    Посилення взаємозалежності

    ОтветитьУдалить
  101. Так, дійсно погоджуюсь з автором статті. Все це так і все вірно. Інформаційні технології - важлива частина життя кожної людини, як не крути.

    ОтветитьУдалить
  102. Повністю згодна з автором статті.Інформація є одним з найцінніших ресурсів суспільства поряд із такими традиційними матеріальними видами ресурсів, як нафта, газ, корисні копалини й ін., а виходить, процес її переробки за аналогією з процесами переробки матеріальних ресурсів можна сприймати як технологію. Тоді справедливо наступне визначення.
    Інформаційна технологія - процес, що використовує сукупність засобів і методів збору, обробки й передачі даних (первинної інформації) для одержання інформації нової якості про стан об'єкта, процесу чи явища (інформаційного продукту).
    Ціль технології матеріального виробництва - випуск продукції, що задовольняє потреби людини чи системи.

    ОтветитьУдалить
  103. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  104. У сучасному світі знання й інформація породжують нові знання, їхні обсяги і вплив на продуктивний розвиток суспільства зростають у часі подібно сніжному кому. Цей виклик жадає від людства нових способів і засобів поширен­ня і використання глобальних знань з метою подальшого прогресу, що і є головною властивістю суспільства знань і інформації. Пошук нової парадигми улаштування світу, що вимагає глобалізації знань і наукових досягнень, і став пере­думовою виникнення нової фази розвитку людства, пов'яза­ної з появою інформаційного суспільства і його найбільш розвинної форми — суспільства знань. В епоху інфор­маційного суспільства людство одержує могутній інструмент для об'єднання зусиль з метою одержання нових знань, спря­мованих на рішення своїх глобальних проблем, економічно го зростання і підвищення життєвого рівня населення.

    ОтветитьУдалить
  105. Інформаційне суспільство визначається як ступінь в розвитку сучасної цивілізації, що характеризується збільшенням ролі інформації і знань в житті суспільства, зростанням долі інформаційних продуктів і послуг у валовому внутрішньому продукті, створенням глобального інформаційного простору, який забезпечує ефективну інформаційну взаємодію людей, їх доступ до світових інформаційних ресурсів і задоволення їхніх соціальних і особистісних потреб в інформаційних продуктах і послугах.

    ОтветитьУдалить
  106. І це дійсно так. Інформаційні технології дійсно невід'ємна частина нашого сучасного життя. Вони просочились у всі сфери життя людини. Інформаційні технології дають можливість людству активно спілкуватися в мережі Інтернет, знайомитись з новими людьми, обмінюватись інформацією та отримувати задоволення від цього.

    ОтветитьУдалить
  107. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  108. Так, я повністю згодна із цією думкою, оскільки хто володіє інформацією - володіє світом. Особливо це актуально під час інформаційної війни, яка уже відкрито ведеться з боку Росії щодо України. Будь-яка мисляча людина і свідомий громадянин повинен ретельно "фільтрувати" і вдумливо підходити до нової інформації, що з*являється у наших і закордонних ЗМІ. Тож цей проект готує нас до життя у такому суспільстві, де інформація цінніша за золото, нафту і інколи навіть здобуваєтсья ціною людських життів. На перевеликий жаль...

    ОтветитьУдалить
  109. Комунікативна концепція інформаційного суспільства спирається на теорію комунікації. Власне, виникнення як ідеї комунікації, так і спеціальної сфери знань — комунікативістики відбулося дещо раніше за появу електронних засобів масової інформації (ЗМІ), комп'ютерних систем та мереж. Дослідження велися спочатку стосовно звичайних неелектронних ЗМІ та телебачення. З виникненням же новітніх інформаційних технологій розроблене в межах комунікативістики поняття комунікації як процесу передачі повідомлень, що передбачає наявність відправника, адресата, процесів кодування й декодування, поширилося й на нові технології. Сама ж теорія комунікації при ньому розширилася за рахунок введення таких понять, як інтерактивність, віртуальність, зворотний зв'язок тощо. Проте в комунікативній концепції інформаційною суспільства поняття комунікації залишається пов'язаним також і з неелектронними ЗМІ та телебаченням. Можна сказати, що формування інформаційного суспільства в межах його комунікативної концепції насамперед зумовлюється значним зростанням протягом попереднього (ХХ-го) століття кількості та швидкості поширення тієї або іншої інформації серед усе більших мас населення земної кулі. Саме це зростання швидкості поширення й обсягу інформації та створення можливості доступу до неї більшості населення і співвідноситься із формуванням інформаційного суспільства, тобто суспільства, члени якого, за даними уявленнями, мають можливість доступу до великої за обсягом, однорідної за якістю й завжди актуальної інформації (можливо, у цьому разі точніше б було говорити про "поінформоване суспільство").

    ОтветитьУдалить
  110. Розглядаючи сутність інформації та її значимість в житті суспільства і окремої особистості, у багатьох джерелах прийнято цитувати відомі слова Уінстона Черчеля: "Хто володіє інформацією, той володіє світом". Це дійсно та, адже інформація в історії розвитку цивілізації завжди відігравала визначальну роль і була основою для прийняття рішень на всіх рівнях і етапах розвитку суспільства і держави. Інформація значно полегшує життя людей і робить його більш цікавішим.

    ОтветитьУдалить
  111. А й справді хотілося б підтримати думку автора, хоча не треба забувати і про те, що з розвитком сучасних інформаційних технологій зростає прозорість світу, швидкість і обсяги передачі інформації між елементами світової системи, з рахунок чого і з'являється ще один інтегруючий світової фактор. Та не треба забувати , що роль місцевих традицій, що сприяють самодостатньому інерційному розвитку окремих елементів, слабшає. Сучасні інформаційні технології увібрали в себе лавиноподібні досягнення електроніки, а також математики, філософії, психології та економіки. Утворений в результаті життєздатний гібрид ознаменував революційний стрибок в історії інформаційних технологій, яка налічує сотні тисяч років. Сучасне суспільство наповнене і пронизане потоками інформації, які потребують обробки. Тому без інформаційних технологій, так само як без енергетичних, транспортних і хімічних технологій, воно нормально функціонувати більше не зможе, адже жоден із нас не відмовиться від настільки комфортного пошуку інформації, і взагалі від обсягів, можливостей отримання цієї інформації. Тому і справді можна сказати, що настала епоха нової цивілізації, нової людини - людини проінформованої. І на разі лише від ЛЮДИНИ залежить як використати такі можливості.

    ОтветитьУдалить
  112. Сьогодні світ переживає нову могутню революцію, здатну принципово змінити життя людей — їх роботу, дозвілля, способи об'єднання в співтовариства і навіть ставлення до са­мих себе.
    В основі інформаційної революції лежить вибуховий роз­виток інформаційних технологій (IT), різноманітність і можливість вживання яких лімітовані лише винахідливістю самої людини.
    Сьогодні стала очевидною перевага інфор­маційної складової діяльності людей над всіма іншими її формами і компонентами.

    ОтветитьУдалить
  113. Інформаційно-комунікаційні технології є одним з найбільш важливих факторів, що впливають на формування суспільства XXI століття. Їх революційний вплив стосується способу життя людей, їх роботи, а також взаємодії уряду та громадянського суспільства.
    Інформаційне суспільство, як ми його уявляємо, дозволяє людям ширше використовувати свій потенціал і реалізовувати свої прагнення. Побудова інформаційного суспільства є стратегічною метою провідних держав світу - США, Японії, Канади, а також країн - членів Європейського Союзу. Розуміючи актуальність та важливість розвитку інформаційно-технічної сфери як запоруки конкурентоспроможності, все більше країн обирають аналогічну стратегію, зокрема й Україна.

    ОтветитьУдалить
  114. Інформаційне суспільство визначається як ступінь в розвитку сучасної цивілізації, що характеризується збільшенням ролі інформації і знань в житті суспільства, зростанням долі інформаційних продуктів і послуг у валовому внутрішньому продукті, створенням глобального інформаційного простору, який забезпечує ефективну інформаційну взаємодію людей, їх доступ до світових інформаційних ресурсів і задоволення їхніх соціальних і особистісних потреб в інформаційних продуктах і послугах.

    ОтветитьУдалить
  115. Характерними рисами і ознаками інформаційного суспільства є:

    - формування єдиного інформаційно-комунікаційного простору країни, як частини світового інформаційного про­стору, повноправна участь України в процесах інфор­маційної і економічної інтеграції регіонів, країн і народів;
    - становлення і в подальшому домінування в різних сфе­рах перспективних інформаційних технологій, засобів об­числювальної техніки і телекомунікацій;
    - створення і розвиток ринку інформації і знань як фак­торів виробництва на додаток до ринків природних ресурсів,праці і капіталу, перехід інформаційних ресурсів суспільст­ва в реальні ресурси соціально-економічного розвитку, фак­тичне задоволення потреб суспільства в інформаційних про­дуктах і послугах;
    - зростання ролі шформащйно-комунікащйної інфраст­руктури в системі суспільного виробництва;
    - підвищення рівня освіти, науково-технічного і культур­ного розвитку за рахунок розширення можливостей систем інформаційного обміну на міжнародному, національному і регіональному рівнях і, відповідно, підвищення ролі квалі­фікації, професіоналізму і здібностей до творчості як най­важливіших характеристик послуг праці;
    - створення ефективної системи забезпечення прав гро­мадян і соціальних інститутів на вільне одержання, поши­рення і використання інформації як найважливішої умовидемократичного розвитку.

    ОтветитьУдалить
  116. Необхідність розроблення програми входження в інформаційне суспільство, під якою розуміють план діяльності держави з реалізації Концепції національної інформаційної політики, спрямованої на вирішення завдань формування інформаційної сфери, які забезпечують:
    - розвиток засобів масової інформації;
    - формування інформаційних ресурсів;
    - надання інформаційних послуг;
    - підготовку інформаційних продуктів;
    - прийняття термінових заходів, спрямованих на створення єдиного інформаційного простору держави і його інтеграції в світовий інформаційний простір;
    - встановлення жорсткого контролю за державними системами зв'язку та телекомунікацій.

    ОтветитьУдалить
  117. Хотілося б погодитись з автором та думкою Ірини Стасюк. Ми дійсно вже не зможемо уявити сучасний світ без інформаційних технологій. Будь - яка сфера сфери нашого життя потребує їх використання. Навчання професія, навіть дозвілля пов'язане з наукою та інформаційними технологіями. Можна годинами вести бесіду на тему плюсів і мінусів такого розвитку нашого світу, але все ж є багато переваг в цьому. Головними продуктами виробництва інформаційного суспільства мають стати інформація і знання. І я впевнений що цей проект буде корисним!

    ОтветитьУдалить
  118. Як багатоаспектна загальнонаукова категорія інформація займає вагоме місце у наукових дослідженням представників як природничих, так і гуманітарних дисциплін. При цьому звертається увага на єдність двох відносно самостійних аспектів, що становлять зміст феномену інформації:
    — комунікаційного, пов'язаного з процедурою передачі повідомлення, трансляції відомостей (дослідження комунікацій, комунікаційних технологій, інформаційних мереж тощо);
    — змістового, пов'язаного з передачею продуктів інтелектуальної діяльності та їх засвоєнням, спрямованим на зростання обізнаності або зниження невизначеності отримувачів.
    У сучасній літературі сформувалось два підходи до визначення сутності інформації: атрибутивний, за якого інформація кваліфікується як невід'ємна ознака будь-якого матеріального об'єкта та оцінюється як міра впорядкованості структур та взаємодій; функціональний, прихильники якого пов'язують інформацію з функціонуванням та розвитком систем, що самоорганізуються.
    Таким чином, сучасні технології збирання, накопичення, зберігання та передачі інформації є лише моментом загального інформаційного процесу, який залишиться незавершеним, якщо отриманий інтелектуальний продукт не буде засвоєний споживачем.

    ОтветитьУдалить
  119. нформаційні процеси відбуваються при передачі інформації від джерела до приймача за допомогою каналу передачі. Схема передачі інформації (у загальному вигляді): джерело інформації — канал передачі — приймач інформації. Джерелом інформації можуть бути природні об'єкти (планети, зірки, люди, тварини, рослини, поля, луки, ліси, гори…), книжки, газети, журнали, малюнки, наукові експерименти, конструкторські розробки, випробування нових матеріалів і приладів тощо. Каналами передачі можуть бути світлові, звукові, електричні сигнали та електромагнітні хвилі тощо. Для передачі інформації на значні відстані використовують технічні досягнення: телефон, телетайп (передача текстів), телефакс (передача зображень документів), модем (передача комп'ютерних сигналів). Приймачами (споживачами) інформації можуть бути люди, тварини, рослини, різного роду знаряддя і машини.Створення нових інформаційних технологій має велике значення для розвитку суспільства. Вони активно перетворюють інші технології матеріального і нематеріального виробництва, в кінцевому підсумку формуючи новий стиль роботи, спосіб життя в цілому.

    ОтветитьУдалить
  120. Інформаційно-комунікаційні технології є одним з найважливіших факторів, котрі впливають на формування суспільства XXI століття. Їх революційний вплив стосується способу життя людей, освіти і роботи. Інформаційні технології стали життєво важливим стимулом розвитку світової економіки, вони дають можливість ефективно і творчо вирішувати економічні і соціальні проблеми. Людство вступило в нову епоху – епоху інформаційного суспільства. Підраховано, що для збільшення матеріального виробництва в два рази необхідне чотирикратне зростання обсягу інформації, що його забезпечує. Ще два десятиліття тому обсяг наукової інформації, необхідної для вирішення технологічних і соціальних проблем, подвоювався кожні сім років, а з 1995 року таке подвоєння відбувається кожні один-два роки.

    ОтветитьУдалить
  121. Ця тема є актуальною в наш час,всі ми користуємося інтернет звязком,телефонами,компютерами та планшетами та йдемо всі до того що книги в бібліотеці не всі ними користуються,все зараз можна знайти в інтернеті та скачати на телефон.Листи вже ніхто також не пише,всім зручно користуватися у віртуальному світі.

    ОтветитьУдалить
  122. Схема передачі інформації (у загальному вигляді): джерело інформації — канал передачі — приймач інформації. Джерелом інформації можуть бути природні об'єкти (планети, зірки, люди, тварини, рослини, поля, луки, ліси, гори…), книжки, газети, журнали, малюнки, наукові експерименти, конструкторські розробки, випробування нових матеріалів і приладів тощо. Каналами передачі можуть бути світлові, звукові, електричні сигнали та електромагнітні хвилі тощо.

    ОтветитьУдалить
  123. Сьогодні світ переживає нову могутню революцію, здатну принципово змінити життя людей — їх роботу, дозвілля, способи об'єднання в співтовариства і навіть ставлення до самих себе. На відміну від попередніх технологічних революцій, заснованих на матерії і енергії, ця фундаментальна зміна зачіпає наше розуміння часу, простору, відстані і знання. В основі інформаційної революції лежить вибуховий розвиток інформаційних технологій (IT), різноманітність і можливість вживання яких лімітовані лише винахідливістю самої людини. Сьогодні стала очевидною перевага інформаційної складової діяльності людей над всіма іншими її формами і компонентами. O. Novozhylova

    ОтветитьУдалить
  124. Інформаційне суспільство – це цивілізація, яка базується на нематеріальній субстанції, умовно званою "інформацією". Така цивілізація має властивість взаємодіяти як з духовним, так і з матеріальним світом людини. Остання властивість особливо важлива для розуміння суті нового суспільства. Оскільки інформація формує матеріальне середовище життя людини та виступає у ролі нових технологій, комп'ютерних програм - потреба у подібних проектах поза сумнівом.

    ОтветитьУдалить
  125. Інформаційне суспільство - одне з чисельних понять низки концепцій, які конкретизують теорію постіндустріального суспільства . Ресурси інформаційного суспільства – інформація, знання та інформаційно-комунікаційні технології – найбільш вдало та цілісно характеризують його природу. Сьогодні в Україні намагаються створити єдиний інтелектуальний і емоційний простір. Його принципом існування є доступність для кожного і можливість включення всіх членів суспільства і його інститутів. Сучасне суспільство дуже відрізняється від того суспільство, що було ще 50 років тому. Технології поглинули сучасність... зараз людство вже не уявляє себе без мобільного телефона, інтернета, ком'ютера...

    Яна, 12 група.

    ОтветитьУдалить
  126. Так,звичайно ми дуже залежні від потоків інформації. Здавна ще відома фраза «Хто володіє інформацією – той володіє світом». А якщо ти ще можеш контролювати цю інформацію, поширювати її – тим паче. Та важливо, що не вся інформація яка подається – є правдивою. У ХХІ столітті це помітно, як ніколи раніше.
    Інформатизація суспільства, усе про що хочеш дізнатися – ці знання легко отримати на просторах Інтернету, дивлячись ТВ чи листаючи газети. Необхідно переосмислювати, перевіряти інформацію на інших джерелах. Адже від нас і залежить майбутнє держави, від наших вчинків, які насамперед пов’язані з тим, що саме ми засвоїли, яку інформацію отримали. Треба пам’ятати про це, щоб не стати інструментом в чиїсь умілих руках.

    Інна Клівцова

    ОтветитьУдалить
  127. Ця тема є актуальною в данний час, адже людині зараз навіть тяжко без інформаційного суспільства. Ми користуємся інтернетом,звязком. І здажться що людина вже не може без цього прожити. Завдяки інтернету можна відправляти електронні листи,спілкуватися по скайпу. За листи по пощті люди мабуть вже й забулися. Тому я вважаю,що інформаційне суспільство відіграє дуже важливу роль в нашому житті.

    ОтветитьУдалить
  128. В сучасному світі існує тенденція до розвитку новітніх інформаційних технологій. Інформаційне суспільство - це, на мою думку, наше майбутнє. Потік інформації наскільки швидкий, що це дає змогу суспільству розвиватися все краще. В результаті таких змін ми отримуємо суспільство "нового зразка", де головним є інформація, інноваційні технології, новітні засоби обміну інформації і т.д. Саме тому інформація є основою, так званим фундаментом створення нового висороосвідченого, добре розвиненого суспільства.

    ОтветитьУдалить
  129. Концепція і термінологія «інформаційного суспільства» набули значного поширення в Україні услід за їх поширенням у світі з тими ж, характерними для світу, протиріччями та неясностями у їх застосуванні. Термін «інформаційне суспільство» у більшості випадків використовується як яскравий синонім терміну «інформаційно-комунікаційні технології», а концепція «інформаційного суспільства», і до сьогодні, не отримала глибокого осмислення і адаптації під українські реалії внаслідок занепаду української науки.

    ОтветитьУдалить
  130. Концепція і термінологія «інформаційного суспільства» набули значного поширення в Україні услід за їх поширенням у світі з тими ж, характерними для світу, протиріччями та неясностями у їх застосуванні. Термін «інформаційне суспільство» у більшості випадків використовується як яскравий синонім терміну «інформаційно-комунікаційні технології», а концепція «інформаційного суспільства», і до сьогодні, не отримала глибокого осмислення і адаптації під українські реалії внаслідок занепаду української науки.

    ОтветитьУдалить
  131. Ця тема є актуальною в данний час, адже людині зараз навіть тяжко без інформаційного суспільства. Ми користуємся інтернетом,звязком. І здажться що людина вже не може без цього прожити. Завдяки інтернету можна відправляти електронні листи,спілкуватися по скайпу. За листи по пощті люди мабуть вже й забулися. Тому я вважаю,що інформаційне суспільство відіграє дуже важливу роль в нашому житті.

    ОтветитьУдалить
  132. Це питання зараз є дуже актуальною. Актуальність теми дослідження обумовлена нагальною потребою формування, визначення та побудови суспільства нового типу, яке у країнах світу протягом останніх десятиліть все частіше характеризується як інформаційне суспільство. Перехід від індустріального до інформаційного устрою у світі відбувається нерівномірно, що обумовлюється як національною специфікою, так і станом розвитку світового співтовариства. Існують різноманітні підходи до розвитку інформаційного суспільства, які відрізняються навіть у розвинутих демократичних країнах світу. Теоретичне обґрунтування такого розвитку значно відстає від практичних потреб, що розвиваються у світі досить швидкими темпами. Доцільно розглянути такий розвиток із теоретичного боку для того, щоб Україна усвідомила свою роль та місце в нових умовах і змогла, вибудовуючи стратегію власного розвитку, підійти до системного усвідомлення ідеології цих процесів.

    ОтветитьУдалить
  133. Україна мусить, так само, як і в інших аспектах своєї діяльності, сформувати власне, українське обличчя державної інформатизаційної політики, обрати власні тактику і стратегію. Світ сприймає Україну крізь призму рішень саме її уряду, глобальної активності саме її економіки та науки, цінностей саме її культури. Тож кожен наш крок або нашкодить нам, або наблизить до авангарду нового суспільства, але ні в якому випадку не залишиться непоміченим.Сьогодні питання інформації і інформаційного суспільства дуже поширене.Більшість учнів,студентів і взагалі людей всю інформацію знаходять в інтернеті.На даний момент люди все більше переходять в інфобізнес і все більше працюють в ньому.

    ОтветитьУдалить
  134. Увійти в XXI століття освіченою людиною можна, тільки добре володіючи інформаційними технологіями. Адже діяльність людей все більшою мірою залежить від їх інформованості, здатності ефективно використовувати інформацію. Для вільної орієнтації в інформаційних потоках сучасний фахівець будь-якого профілю повинен вміти отримувати, обробляти і використовувати інформацію за допомогою комп'ютерів, телекомунікацій та інших засобів зв'язку. Про інформацію починають говорити як про стратегічний курс суспільства, як про ресурс, що визначає рівень розвитку держави. Інформатизація забезпечить перехід суспільства від індустріального типу розвитку до інформаційного. Інформаційний ринок надасть споживачам всі необхідні інформаційні продукти і послуги, а їх виробництво забезпечить індустрія інформатики, часто звана інформаційної індустрією. Всі ці питання зараз активно обговорюються у пресі, хоча до цих пір немає єдиної думки щодо шляхів розвитку, розуміння пріоритетності того чи іншого напрямку, формулювань і понять і т.п.
    Бурхливий розвиток комп'ютерної техніки та інформаційних технологій послужив поштовхом до розвитку суспільства, побудованому на використанні різноманітної інформації і отримав назву інформаційного суспільства.
    Всі люди повсюдно, без винятку повинні мати можливість користуватися перевагами глобального інформаційного суспільства. Стійкість глобального інформаційного суспільства грунтується на стимулюючих розвиток людини демократичних цінностях, таких як вільний обмін інформацією та знаннями, взаємна терпимість і повага до особливостей інших людей.

    ОтветитьУдалить
  135. Сьогодні в Україні намагаються ствоити єдиний інтелектуальний і емоційний простір. Його принципом існування є доступність для кожного і можливість включення - принаймні потенційна - всіх членів суспільства і його інститутів. Саме ця ознака поширює новий простір на Африку і віддалені острови. А вже ми, країна в географічному центрі Європи, не можемо не бути часткою його. Новий, Інформаційний світ потребує Інформаційної України, оскільки без нас всесвітню мережу буде розірвано, а її функціонування буде обмеженим і неефективним. Alina

    ОтветитьУдалить
  136. Становлення і розвиток інформаційного суспільства є ха­рактерною рисою XXI століття. Саме в інформаційному суспільстві активно розвиваються інформаційні і ко­мунікаційні технології, створюються умови для ефективного використання знань в рішенні найважливіших завдань уп­равління суспільством і демократизації суспільного життя. Світова спільнота, ставши на шлях постіндустріальної цивілізації становлення і розвитку інформаційного суспільства, формує різні шляхи його побудови.

    Характерними рисами і ознаками інформаційного суспільства є:

    - формування єдиного інформаційно-комунікаційного
    простору країни, як частини світового інформаційного про­
    стору, повноправна участь України в процесах інфор­
    маційної і економічної інтеграції регіонів, країн і народів;

    - становлення і в подальшому домінування в різних сфе­
    рах перспективних інформаційних технологій, засобів об­
    числювальної техніки і телекомунікацій;

    - створення і розвиток ринку інформації і знань як фак­
    торів виробництва на додаток до ринків природних ресурсів,
    праці і капіталу, перехід інформаційних ресурсів суспільст­
    ва в реальні ресурси соціально-економічного розвитку, фак­
    тичне задоволення потреб суспільства в інформаційних про­
    дуктах і послугах;

    - зростання ролі шформащйно-комунікащйної інфраст­
    руктури в системі суспільного виробництва;

    - підвищення рівня освіти, науково-технічного і культур­
    ного розвитку за рахунок розширення можливостей систем
    інформаційного обміну на міжнародному, національному і
    регіональному рівнях і, відповідно, підвищення ролі квалі­
    фікації, професіоналізму і здібностей до творчості як най­
    важливіших характеристик послуг праці;

    - створення ефективної системи забезпечення прав гро­
    мадян і соціальних інститутів на вільне одержання, поши­
    рення і використання інформації як найважливішої умови
    демократичного розвитку.

    ОтветитьУдалить
  137. На сьогоднішній день дана тема є дуже актуальною та цікавою для людини, яка прагне розвиватися в інформаційному суспільстві та пізнавати нове. Інформаційне суспільство досить велике.На сьогодні не можна уявити сучасність без нових технологій, які значно спрощують наше життя.

    ОтветитьУдалить
  138. Нині у світі силу має той, хто володіє інформацією, яка відіграє незмінно важливу роль у будь-якій сфері людської діяльності. XXI століття — ера інформаційного суспільства, у якому інформація все частіше визначається як основний ресурс майбутнього, але повністю використовувати його зможуть тільки ті, хто має необхідні знання і підготовку. На базі комп'ютерної грамотності формується інформаційна культура, яка може розглядатися у зв'язку з рівнем розвитку суспільства, характеристиками мислення особистості. Тут мається на увазі буквальне й актуальне розуміння культури. Це передусім етика використання комп'ютера в контексті загальнолюдських цінностей.
    Інформаційна культура може розглядатися як складова частина загальної культури, орієнтована на інформаційне забезпечення людської діяльності. Інформаційна культура відображає досягнуті рівні організації інформаційних процесів та ефективності створення, збирання, зберігання, опрацювання, подання і використання інформації, що забезпечують цілісне бачення світу, його моделювання, передбачення результатів рішень, які приймаються людиною.
    В даний час як ніколи гостро стоїть питання про інформаційне нерівність, яке являє собою окремий випадок соціальної нерівності, вираженого в нерівному доступі до інформації в людей, що належать до різних соціальних груп суспільства.

    ОтветитьУдалить
  139. Інформаційне суспільство — це сукупність суспільних відносин у різних сферах людської діяльності. А саме політиці, економіці, освіті, культурі, дозвіллі, особистому житті тощо. Воно відбувається на засадах широкого використання інформаційних комунікаційних технологій. Завдяки чому кожний має можливість створювати, поширювати та використовувати інформацію і знання.Входження людства в інформаційне сульство та суспільство знань висуває якісно нові вимоги до системи освіти. Ці вимоги вилились у необхідність зміни парадигми освіти. Якщо суть старої парадигми можна виразити як «Освіта
    – на все життя», то суть нової парадигми освіти
    – «Освіта впродовж всього життя». Метою освіти стає не підготовка людини до майбутньої професійної діяльності за рахунок накопичених за час навчання великого об’єму готових, систем
    атизованих знань, а розвиток особистості, оволодіння нею способами та навичками отримання
    існуючих та продукування нових знань.

    ОтветитьУдалить
  140. Так, справді, в наш час якщо ти не володієш інформацією, то ти відстав від життя. Раніше вважалося престижним бути пов'язаним із книгами, біти начитаним. на даний момент розвиток іде вперед і найперше місце посідає інтернет ресурс, новітні комунікації, технології. Хто досить добре розбирається в новітніх технологіях має більші шанси досягти вищого рівня в житті та в суспільстві. настали такі часи що знання інноваційних технологій дуже сильно впливає на кар'єрний ріст. якщо ти вмієш працювати з комп'ютером та є навички роботи з необхідними програмами то в тебе більші шанси мати роботу в тій чи іншій галузі.

    ОтветитьУдалить
  141. Ресурси інформаційного суспільства – інформація, знання та інформаційно-комунікаційні технології – найбільш вдало та цілісно характеризують його природу. Протягом останніх років сформувались нові поняття, процеси, взаємини, проблеми. В результаті індустріальний шлях вже не може бути пріоритетним для держави в сучасних умовах розвитку. В іншому випадку така держава опиниться осторонь глобальних процесів розвитку у наступні 10–15 років, стане відмежованою від решти світу.

    ОтветитьУдалить
  142. Згоден з вашою думкою. Ми і справді стаємо все більш залежними від різних технічних пристроїв від потокі інформації чи то є соціальні мережі чи просто перегляд різної інформації в інтернеті.

    ОтветитьУдалить
  143. Це питання дуже актуальне в наш час.Сьогодні інформаційні технології стали невід'ємним в житті кожної людини.Кожна професія пов'язана з ними.Настав час для практичних дій – наукового обґрунтування суспільних процесів, які відбуваються у світі. Нині практично кожна країна світу постала перед серйозним викликом здійснення інноваційних реформ шляхом використання інформаційних технологій, сучасних знань та інформації як найважливішого ресурсу життєдіяльності суспільства ХХІ століття у політичній, економічних,соціальних сферах.

    ОтветитьУдалить
  144. З кожним днем техніка і різні сучасні технології все міцніше входять в наше життя, і сьогодні ми вже не уявляємо жодного дня без них. Різні прилади та технологічні новинки, від комп’ютерів, електронних книг, планшетів і смартфонів, до соціальних мереж і комп’ютерних ігор — все це не просто змінило наше життя, але й наші звички, які як допомагають нам у житті, так і ускладнюють його, формуючи залежності та змінюючи наш характер.

    ОтветитьУдалить
  145. Не уявляю наше життя без сучасних технологій. Адже вони дуже допомагають вирішувати деякі питання.

    ОтветитьУдалить
  146. Інформативно-комунікаційні технології, на сьогоднішній день, відіграють надзвичайно велику роль в житті і функціонуванні сучасного суспільства. Вони дають змогу підтримувати зв’язок і спілкування не залежно від відстані між людьми. Інформаційні технології наділяють нас можливістю оперувати просто таки гігантськими масивами данних та інформації, що ставить наше суспільство на значно вищий рівень розвитку. Можлвість мати доступ до майже невичерпного джерела інформації є, по істині, неймовірною,мабуть, мало хто років з 350 тому міг би собі навіть уявити, що сьгогодні кожен охочий зможе в режимі реального часу спостерігати за нашою планетою з космосу, завдяки невеличкій камері на супутнику. У житті студента, зараз, інформаційні технології є надзвичайно важливими, оскільки дають доступ до найсучасніших матеріалів і данних з усього світу.

    ОтветитьУдалить
  147. На сучасному етапі відбувається черговий вибух технологічної і мирної соціальної революції - становлення інформаційного суспільства Сучасні інформаційні і телекомунікаційні технології (ІТТ) істотно змінюють не тільки те, як ми виробляємо продукти і послуги, але і те, як проводимо дозвілля, реалізуємо свої цивільні права, виховуємо дітей. Вони мають вирішальний вплив на зміни, які відбуваються в соціальній структурі суспільства, економіці, розвитку інститутів демократії тощо.

    ОтветитьУдалить
  148. Інформаці́йне суспі́льство (англ. Information society) — теоретична концепція постіндустріального суспільства, історична фаза можливого еволюційного розвитку цивілізації, в якій інформація і знання продукуються в єдиному інформаційному просторі.
    Вважають, що в «інформаційному суспільстві» створення, розповсюдження, використання, узагальнення і маніпулювання інформацією становить значну частину економічної, політичної та культурної діяльності. Економіка знань стає економічною копією цієї діяльності, оскільки добробут суспільства створюється через експлуатацію знань або розуміння суті речей та процесів. Люди які мають засоби і можливості для участі в такому суспільстві отримують певні додаткові вигоди, порівняно з тими, хто таких можливостей або засобів не має. «Інформаційне суспільство» вважають наступником «індустріального суспільства».

    ОтветитьУдалить
  149. Інформаційна індустрія — це засіб для переходу від індустріального суспільства до інформаційного. Інформацій­не суспільство не може бути ізольоване, тому інформатизація суспільства веде до інформаційної єдності всієї цивілізації.

    В інформатизації суспільства є й негативні сторони:

    - головна з них — втручання в приватне життя (не­
    санкціонована електронна пошта, реклама, віруси);

    - інформаційна криза — другий приклад негативного
    явища, пов'язаного з інформатизацією суспільства;

    - і третє негативне явище, що супроводжує розбудову
    інформаційного суспільства — відірваність тих, хто занадто
    захоплюється інформаційними технологіями, від реального
    життя. Так, викладачі Американського Університету
    Вільямса Вуда стурбовані тим, що їх студенти проводять
    дуже багато часу в Інтернеті. Щоб перешкоджати цьому,
    керівництво університету запропонувало студентам
    знижку на оплату навчання за те, що студенти проводи­
    тимуть більше часу в реальному житті. Студент підписує
    договір з університетом, в якому обумовлюється, що протя­
    гом року студент відвідуватиме різні університетські
    культурні заходи, заробляючи при цьому бали.

    ОтветитьУдалить
  150. Так, справді, в наш час якщо ти не володієш інформацією, то ти відстав від життя. Раніше вважалося престижним бути пов'язаним із книгами, бути начитаним. На даний момент розвиток іде вперед і найперше місце посідає інтернет-ресурс, новітні комунікації технології. Якщо ти вмієш працювати з комп'ютером та є навички роботи з необхідними програмами то в тебе більші шанси мати роботу в тій чи іншій галузі.

    ОтветитьУдалить
  151. На сьогодні розвиток інформаційних комунікаційних технологій здійснюється галопуючими темпами, а тому інформація перебуває в постійному русі, розвитку та обробці. Саме тому, кожен громадянин має безсумнівно йти "в ногу з часом" та володіти всім інструментарієм роботи з інформацією, аби не залишитись "за бортом" сьогоднішнього інформаційного суспільства.

    ОтветитьУдалить
  152. Зародження інформаційних технологій привело до глобального переосмислення світу. Сучасна людина живе в час щонайлегшого доступу до інформації. Сьогодні дістати необхідні відомості можна практично за кілька натиснень мишею. До наших послуг і «Вікіпедія», і безліч інших ресурсів, які послужливо дадуть відповідь на необхідні запитання.
    Проте, часто інформаційне перевантаження, в якому живе наш сучасник, є доволі небезпечним явищем ще й тому, що людина часто не усвідомлює проблеми, сприймаючи неконтрольоване поглинання інформаційного шуму за повсякденне, звичне явище, не відзначаючи при цьому, що її мозок постійно зайнятий перетравлюванням побаченого, почутого і прочитаного навколо. Ще однією проблемою є втрата навичок вдумливого читання – люди не читають, а переглядають інформацію по діагоналі, часто не намагаючись заглибитись у її суть. Як наслідок можуть постраждати вони ж самі, наприклад, коли на основі такого неуважного читання ухвалюють важливі рішення.
    Вирватися із замкненого кола можна, спробувавши усвідомлено сприймати інформацію.

    ОтветитьУдалить
  153. Дякую за цікаву статтю.Крім того, що вона пізнавальна, читати її легко.Вона містить у собі багато інформації.Не дивлячись на те,що вона не велика за обсягом, вона містить у собі досить інформації,яка потрібна для того,щоб мати уявлення про таке загальне поняття, як "інформаційні технології".А ще пролюстровано зв"язок інформаційного суспільства з сферами життя людей.

    ОтветитьУдалить
  154. Так і є. Ми дійсно живемо в інформаційну епоху і поява великої кількості електронних гаджетів стимулює розвиток та поширення інформації у всесвіті. Наше життя пронизано інформаційними технологіями і молоді важко уявити хоча б добу без використання інтернету, комп'ютера або телефона. Але не всі студенти вміло вміють оперувати інформацією, саме тому є велика потраба в проекті "Інформаційне суспільство".

    ОтветитьУдалить
  155. Я повністю погоджуюсь із тим, що інформація відіграє важливу роль у нашому житті. Наприклад, еволюція людства, формування нашого суспільства та виникнення державних інституцій завжди були пов'язані з накопиченням, поширенням та обробкою відповідної інформації. Погодьтесь, що важко собі уявити повноцінну людську спільноту без інформаційних процесів. А тому,інформація у різних її формах набуває більшого важливого значення, стає потужним ресурсом.

    ОтветитьУдалить
  156. Процес “інформатизації” не залишає недоторканою жодну сферу соціальної активності: од повсякденного життя до міжнародних відносин та від сфер дозвілля до виробничих відносин.Ця тема є актуальною в наш час,всі ми користуємося інтернет звязком,телефонами,компютерами та планшетами та йдемо всі до того що книги в бібліотеці не всі ними користуються,все зараз можна знайти в інтернеті та скачати на телефон.Листи вже ніхто також не пише,всім зручно користуватися у віртуальному світі.

    ОтветитьУдалить
  157. "Лінь - двигун прогресу". З кожним днем все більше можливостей дізнатися про кожного не вихлдячи із дому і не докладаючи великих зусиль.
    все наполегливіше суспільство готує людей до того, що є люди, які знають про "тебе" ВСЕ (наприклад фільми про хакерів) і в будь-який момент може вікористати цю інформацію не на користь

    ОтветитьУдалить
  158. Інформатизація суспі́льства— це високоорганізований соціально-економічний і науково-технічний процес розробки та створення сприятливих умов для задоволення інформаційних потреб суспільства завдяки використанню інформаційних ресурсів.
    На мою думку, цей процес відіграє одну із найважливіших ролей в сучасному суспільстві, оскільки жодну із сфер життя (навчання, технології, наука, культура тощо) не можна уявити без застосування її опцій. Цей процес - динамічний та мобільний, що в свою чергу полегшує використання його ресурсів.

    ОтветитьУдалить
  159. Повністю згодна з Вашою думкою. Я вважаю,саме за допомогою мас-медіа серед різних категорій населення (читачів, слухачів, глядачів) пропагуються певні ціннісні установки, світоглядні стереотипи та моделі поведінки, внаслідок чого спільні смаки й форми "культурного споживання" поширюються як серед привілейованих, так і малозабезпечених категорій населення. З огляду на це, у змаганні за культуру мас-медіа перебувають практично поза конкуренцією.

    ОтветитьУдалить
  160. повністю згоден. Щодо визначення провідної ролі інформації слід сказати, що вона майже завжди займала вагоме місце в житті людини. Еволюція людства, формування нашого суспільства та виникнення державних інституцій завжди були пов'язані з накопиченням, поширенням та обробкою відповідної інформації.
    Важко собі уявити повноцінну людську спільноту без інформаційних процесів, де відсутній обмін мовною чи малюнково-письмовою інформацією, спілкування між окремими особистостями. Інтелект дає можливість людині, на відміну від тварин, повноцінно сприймати інформацію від навколишнього середовища, робити осмислені висновки та породжувати нову інформацію, обмінюватися нею.

    ОтветитьУдалить
  161. «Хто володіє інформацією, той володіє світом», – сказав колись Уїнстон Черчілль. Дійсно, інформація у сучасному світі – це незаперечний куруючий ресурс. Важливість інформаційних технологій та вміння ними правильно користуватись є надзвичайно важливими для сучасної людини.

    ОтветитьУдалить
  162. Ти маєш, друже, рацію,
    Якщо про Інформацію
    Говориш, мов на “Ви”.
    Була б нам деградація,
    Неандертальська нація,
    Та ні! Ми є Людьми!
    Прогрес потоком сунеться,
    Валами в’ються вулиці.
    Світ сповнений чудес!
    Нас змінить інформація,
    Від творчості до праці я -
    Від ґрунту до небес!

    ОтветитьУдалить
  163. Прогрес інформаційних технологій досить швидкий та продуктивний, і не відомо, що на суспільство чекає в майбутньому. Це добре, шо ми розвиваємося, прогресуємо, але чи не занадто швидкий цей розвиток? Адже ми, певною мірою, поступово стаємо заручниками інформаційного прогресу.

    ОтветитьУдалить
  164. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  165. Інформаційне суспільство володіє як позитивними так і негативними рисами, але життя не стоїть на місці, тому треба розвиватись та правильно користуватися здобутками людства.

    ОтветитьУдалить
  166. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  167. Так, я згодна з автором статті. Створення та функціонування інформаційних систем в управлінні тісно пов’язані з розвитком інформаційної технології — голов­ною складовою частини автоматизованої інформаційної системи. Інформаційна система за своїм складом нагадує підприємство з перероблення даних і виробництва вихідної інформації. Як і в будь-якому процесі, в інформаційній системі наявна технологія перетворення даних у результативну інформацію.Так що інформаційні технології відіграють важливу роль в нашому житті, а також є необхідною складовою навчання в ХХІ столітті.

    ОтветитьУдалить
  168. Дійсно, на сьогоднішній день інформаційні технології займають найголовніше місце в намому житті.Ця тема сьогодні є дуже актуальною та цікавою для кожної мислячої людини, яка прагне розвиватися в інформаційному суспільстві та пізнавати щось нове.

    ОтветитьУдалить
  169. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  170. Розглядаючи сутність інформації та її значимість в житті суспільства і окремої особистості, у багатьох джерелах прийнято цитувати відомі слова батька кібернетики Норберта Вінера: „Інформація – це інформація, а не енергія і не матерія”.
    Щодо визначення провідної роді інформації слід сказати, що вона майже завжди займала вагоме місце в житті людини. Еволюція людства, формування нашого суспільства та виникнення державних інституцій завжди були пов'язані з накопиченням, поширенням та обробкою відповідної інформації

    ОтветитьУдалить
  171. Специфіка сучасного навчання у вищих навчальних закладах полягає в здатності не лише озброювати знаннями студентів, а й формувати у них потребу в безупинному самостійному оволодінні ними, розвивати вміння й навички самоосвіти. Тому основним завданням є формування інформаційно-грамотної особистості, здатної розуміти поставлені перед нею завдання, осмислювати, аналізувати результати, шукати нові можливості застосування зі змінами технологій та вимогами ринку.

    ОтветитьУдалить
  172. Я згодна з автором))) Ця тема є дуже актуальною на сьогоднішній день. Кожна людина повинна володіти комп'ютерними технологіями, тому що, еволюція людини розвивається кожним часом. Інформаційний процес є динамічним та мобільним, що в свою чергу полегшує використання його ресурсів.

    ОтветитьУдалить
  173. На сучасному етапі відбувається черговий вибух технологічної і мирної соціальної революції – становлення інформаційного суспільства. Сучасні інформаційні і телекомунікаційні технології (ІТТ) істотно змінюють не тільки те, як виробляються продукти і послуги, але і те, як проводиться дозвілля, реалізація кожним своїх цивільних прав. Вони мають вирішальний вплив на зміни, які відбуваються в соціальній структурі суспільства.

    ОтветитьУдалить
  174. На сучасному етапі відбувається черговий вибух технологічної і мирної соціальної революції – становлення інформаційного суспільства. Сучасні інформаційні і телекомунікаційні технології (ІТТ) істотно змінюють не тільки те, як виробляються продукти і послуги, але і те, як проводиться дозвілля, реалізація кожним своїх цивільних прав. Вони мають вирішальний вплив на зміни, які відбуваються в соціальній структурі суспільства.

    ОтветитьУдалить
  175. Повністю згоден з вашою думкою. Ми і справді стаємо все більш залежними від різних технічних пристроїв.

    ОтветитьУдалить
  176. Дійсно всі залучені до інформаційного суспільства — інформатизація не залишила осторонь жодної сфери соціальної активності: від повсякденного життя до міжнародних відносин, від сфери дозвілля до виробничих стосунків.

    ОтветитьУдалить
  177. Розглядаючи сутність інформації та її значимість в житті суспільства і окремої особистості, у багатьох джерелах прийнято цитувати відомі слова батька кібернетики Норберта Вінера: „Інформація – це інформація, а не енергія і не матерія”. В цьому визначенні інформація становить окрему категорію поряд з енергією та матерією. Але, слід зазначити, що інформаційні процеси неможливі без використання цих двох субстанцій і нерозривно пов'язані між собою.

    ОтветитьУдалить
  178. На сучасному етапі інформатизації суспільства все більшого поширення в різноманітних сферах життя набувають комп’ютерні технології, вони виступають як один із інструментів пізнання. Без них людство почне деградувати. В наш час потрібно якомога більше спрямовувати сил на розробку все більш нових і точних систем, адже саме це, в майбутньому, допоможе вивести суспільство на новий шабель розвитку.

    ОтветитьУдалить
  179. Сьогодні в Україні намагаються ствоити єдиний інтелектуальний і емоційний простір. Його принципом існування є доступність для кожного і можливість включення - принаймні потенційна - всіх членів суспільства і його інститутів.
    На мою думку, такий простір буде невідємною частиною нашого життя в майбутньому.

    ОтветитьУдалить
  180. Стогодні людство розвивається в шаленому темпі і той потік інформації, який наш мозок мусить обробляти кожного дня, сягає апогею. Звісно ми як ніколи раніше залежимо від технічних засобів передачі інформації.

    ОтветитьУдалить
  181. Також необхідно вміти якісно фільтрувати інформацію та здійснювати аналіз з декількох джерел, адже не все можна сприймати як істину.
    Інформація від інформації різниться.

    Д.І. Щирик

    ОтветитьУдалить
  182. В інформаційному суспільстві необхідно почати опановувати інформаційну культуру з дитинства, спочатку за допомогою електронних іграшок, а потім — залучаючи персональний комп'ютер. Особливу увагу при цьому потрібно звертати на збереження фізичного і психічного здоров'я, загальнолюдських цінностей і цілей у світосприйнятті.

    ОтветитьУдалить
  183. Для побудови ідеального інформаційного суспільства немає проблем більш важливих ніж виховання і освіта, коли не тільки кожна людина отримає рівний доступ до інформації, але за допомогою цієї інформації суспільство стане на шлях його свідомої еволюції.
    «Але уявімо собі, що вся та грандіозна інформаційна система, яка вже створена на нашій планеті, і потужність якої зростає експоненціально з кожним десятиліттям, виявиться одного разу в руках невеликої групи людей, які переслідують свої корисливі інтереси ...

    ОтветитьУдалить
  184. На сучасному єтапі людство перебуває в залежності від інформацій. Знання постійно оновлюються, змінюються, стають актуальними або застарілими. Тому для вільного користування всіма благами цивілізації, для того щоб просто бути обізнаною людиною в багатьох питаннях необхідно постійно шукати шляхи отримання нової інформації.

    ОтветитьУдалить
  185. Засоби масової інформації – це періодичні друковані видання та інші засоби поширення інформації, спрямовані на охоплення необмеженого кола осіб з метою їх оперативного інформування про події та явища у світі, окремій країні, певному регіоні, а також на виконання певних соціальних функцій.

    ОтветитьУдалить
  186. Інформатизація - процес, спрямований на системну інтеграцію комп'ютерних засобів, інформаційних та комунікаційних технологій з метою отримання нових властивостей, що дозволяють більш ефективно організувати продуктивну діяльність людини, групи, соціуму.

    ОтветитьУдалить
  187. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  188. Інформаційно-комунікаційні технології (ІТ) є одним з найбільш важливих факторів, що впливають на формування суспільства XXI століття. Їх революційний вплив стосується способу життя людей, їх утворення та роботи, а також взаємодії уряду та громадянського суспільства. ІТ швидко стають життєво важливим стимулом розвитку світової економіки. Вони також дають можливість приватним особам, фірмам і співтовариствам, що займаються підприємницькою діяльністю, більш ефективно і творчо вирішувати економічні і соціальні проблеми. Перед усіма нами відкриваються величезні можливості.
    Що ж таке інформаційне суспільство? Який його образ?
    Наприклад, на думку А.І. Ракітова суспільство вважається інформаційним, якщо:
    · Будь-який індивід, група осіб, підприємство або організація в будь-якій точці країни і в будь-який час можуть одержати за відповідну плату або безкоштовно на основі автоматизованого доступу і систем зв'язку будь-яку інформацію і знання, необхідні для їх життєдіяльності і вирішення особистих і соціально значущих завдань;
    · У суспільстві виробляється, функціонує і доступна будь-якому індивіду, групі або організації сучасна інформаційна технологія;
    · Є розвинені інфраструктури, що забезпечують створення національних інформаційних ресурсів в обсязі, необхідному для підтримки постійно швидкі науково-технологічного та соціально-історичного прогресу.

    ОтветитьУдалить
  189. Інформатизація суспільства – це перспективний шлях до економічного, соціального та освітнього розвитку.
    Але, на жаль, у даний час спостерігається збільшення впливу медіа-технологій на людину. Особливо це сильно діє на дитину, яка з великим задоволенням подивиться телевізор, ніж прочитає книгу

    ОтветитьУдалить
  190. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  191. Інформаційне суспільство постіндустріального суспільства.Дійсно,без використання інформаційних технологій неможливо працювати,робити будь - яку діяльність.Стосовно навчання,без иноваційніх технологій неможливо впроваджувати новітні технології.Кожен другий студен може володіти компютером

    ОтветитьУдалить
  192. «Хто володіє інформацією, той володіє світом», – сказав колись Уїнстон Черчілль. Дійсно, інформація у сучасному світі – це незаперечний куруючий ресурс. Важливість інформаційних технологій та вміння ними правильно користуватись є надзвичайно важливими для сучасної людини.

    ОтветитьУдалить
  193. Я погоджуюсь, "комп'ютеризація" змінює суспільство, але це є і проблемою 21-го століття, оскільки, сучасне покоління не навчене об'єктивно думати."Комп'ютеризація " для молоді стала не розвитком, а більш спричиненням деградації. Не можна говорити, вважати що сучасні технології зроблять світ кращим, бо ми не знаємо що буде у 22-гому столітті.

    ОтветитьУдалить
  194. «Хто володіє інформацією, той володіє світом», – сказав колись Уїнстон Черчілль. Дійсно, інформація у сучасному світі – це незаперечний куруючий ресурс. Важливість інформаційних технологій та вміння ними правильно користуватись є надзвичайно важливими для сучасної людини.

    ОтветитьУдалить
  195. Ми не самостійні у виборі та використанні інформації. Мало хто намагається відфільтровувати інформаційні потоки що читає щодня

    ОтветитьУдалить
  196. Ми живемо в епоху інформації, про це відомо всім. Тобто, той, хто нею володіє у великій кількості, той має перевагу над своїми конкурентами в бізнесі, політиці, суспільстві. Той, в кінці кінців, має більше прав на “свободу слова”. Цю тезу також можна використати і по відношенню до міждержавних інформаційних відносин. І вже той, хто має монополію на інформацію, той контролює масову свідомість суспільства. Тобто, по суті стає його духовним повелителем.
    Сьогодні багато говориться про “інформаційну політику”. Однак навряд чи хто зможе точно дати відповідь, що це таке. Сьогодні владі будь-якої країни працювати в інформаційному просторі надзвичайно складно, коли, зокрема, активізуються зовнішні чинники, які в повному розумінні ведуть інформаційну війну проти діючої державної політики.

    ОтветитьУдалить